A fogínyvérzés a máj egészségének romlására is utalhat

Amennyiben rendszeresen vérzik a fogínyünk, és a fogorvos nem talál semmilyen okot a háttérben, elképzelhető, hogy a máj betegsége váltja ki ezt a problémát.

2024. május 18., 09:54

Szerző:

A fogínyvérzés legtöbb esetben a fogínnyel vagy a foggal áll kapcsolatban, azonban a legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a fogínyvérzés és a máj egészsége között is szoros összefüggés áll fenn – írja a gyogyszernelkul.com.

A fogínyvérzés leggyakrabban fogínygyulladás miatt következik be. Nem minden esetben, de az esetek jelentős hányadában a nem megfelelő szájhigiénia áll a háttérben. Ez a plakk, a fogkő kialakulása miatt is létrejöhet. Ez egy ördögi kör, mert ez további folyamatos gyulladáshoz vezet, amiből pedig kialakul az úgynevezett parodontális betegség. Ez az állapot nemcsak rossz leheletet, hanem fogvesztést is okozhat.

Májgyulladás is okozhat fogínyvérzést

A fogínyvérzés elsődleges tényezője a fogínybetegég. Tudnunk kell, hogy a szájüreg és az íny egészsége, illetve az általános egészség között szoros összefüggés áll fenn. Amennyiben rendszeresen vérzik a fogínyünk, és a fogorvos nem talál semmilyen okot a háttérben, elképzelhető, hogy a máj betegsége váltja ki ezt a problémát.

A fogínygyulladás összefüggésbe hozható a májat érintő betegségekkel, ugyanis például a zsírmájbetegség gyulladást kelt a szervezetben, és ez csökkenti az immunválaszt. Ennek hatására az íny érzékenyebb lesz a fertőzésekre, és sokkal hamarabb alakul ki fogínyvérzés is.

A máj kulcsszerepet játszik a véralvadáshoz szükséges fehérjék előállításában. Ha viszont a máj sérülést szenved, azaz beteg lesz, akkor ez megnöveli a fogínyvérzés és más jellegű vérzés kockázatait.

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk egészséges maradjon, fontos, hogy a bélrendszer és a szájüreg is egészséges legyen. A májbetegségek, amelyek immunválaszokat és gyulladást alakítanak ki, hatással vannak a bél mikrobiomjára. Ez pedig befolyásolja az íny egészségét is, azaz sokkal nagyobb az esélye a fogínyvérzés kialakulásának.

A májnak kiemelkedő szerepe van a szervezet méregtelenítésben, az immunrendszer működésében és az anyagcserében is. Éppen ezért van az, hogy az ínyünk egészsége és a májegészség szorosan összekapcsolódik egymással.

Ha tehát ügyelünk a májunk egészségére, az ínyünk is sokkal egészségesebbé válhat. Lényeges, hogy májbarát ételeket is fogyasszunk, illetve emellett májtámogató kiegészítőket is vigyünk be a szervezetünkbe. Ezek az ételek és kiegészítők olyan alapvető tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek megtámogatják a máj egészségét.

Mit tehetünk még annak érdekében, hogy megőrizzük a máj és a szájüreg egészségét? A megfelelő szájhigiéniára szükséges törekednünk, ami magába foglalja a rendszeres fogmosást, a fogselyem és a szájvíz használatát, illetve a rendszeres fogászati ellenőrzést.

A májbarát étrend olyan táplálékokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással bírnak a máj egészségére. Egyes májkiegészítők pedig biztosítják a szervezet számára fontos tápanyagokat, amelyek segítik az optimális májfunkciókat.

A máj és a szájüreg egészségének előtérbe helyezésével támogathatjuk és elősegíthetjük az optimális jóllétet. Fókuszáljunk a jó szájhigiéniára, fogyasszunk májegészséges ételeket, májkiegészítőket és rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra – hívja fel a figyelmet a lap.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)