A fogínysorvadás házi praktikákkal is megelőzhető

A visszahúzódó fogíny általában fogínysorvadás miatt alakul ki. Ez a probléma bárkit érinthet, de 50 éves kor fölött egyre többen szenvednek fogínysorvadás miatt.

2024. május 13., 10:04

Szerző:

A fogínysorvadás nem feltétlenül függ össze a dohányzással vagy a nem megfelelő szájhigiéniával, hiszen a kor előrehaladtával a fogak, így az íny állapota is romlik. A fogak állapotát igazán gyerekkorban kell megalapozni, de hiába a rendszeres és gondos ápolás, ha genetikailag rossz fogakat örököltünk. Ennek ellenére foglalkozni kell a fogainkkal és a szájüregünk egészségével, és a legjobb, amit tehetünk, hogy rendszeresen mosunk fogat, és félévente felkeressük a fogorvosunkat még akkor is, ha nem érzünk fájdalmat, vagy nincs konkrét panaszunk – írja a gyogyszernelkul.com.

A következő természetes módszereket mi magunk is könnyedén alkalmazhatjuk otthon, amennyiben ínygyulladással küzdünk, illetve a fogágybetegség kiegészítő kezelésére is nagyon alkalmasak ezek az otthoni praktikák. Mutatunk is most ezek közül néhányat!

Ezekkel a házi szerekkel megelőzhető a fogínysorvadás

A szájhigiénia megőrzésének és a különféle fogászati betegségek kezelésének az egyik legjobb módja az olajos öblögetés, mivel rendkívül pozitív módon hat a szájüreg egészségére. Ez a módszer ugyanis megakadályozza a szájüregben a lepedék felhalmozódását, ami nemcsak ínybetegségeket, de fogszuvasodást is okozhat. Hogyan használjuk? Egy evőkanálnyi olívaolajjal öblögessünk legalább 15-20 percig, majd ne nyeljük le, hanem köpjük ki az olajat.

Készíthetünk szájvizet szódabikarbónából. A szódabikarbónából készített szájvíz az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy száműzzük a baktériumokat a szájüregünkből. Ezek a baktériumok nemcsak ínybetegségeket, például fogínygyulladást okozhatnak, de felelőssé tehetők a fogínysorvadás kialakulásáért is. Mivel a szódabikarbóna remek antiszeptikumként is működik, így nagyon hatékony a különféle fertőzések megelőzésében. Hogyan készítsünk szódabikarbónából szájvizet? Öntsünk egy csésze vizet egy üvegbe, majd adjunk hozzá egy teáskanál szódabikarbónát, illetve 5-5 csepp borsmenta- és teafa-illóolajat.

A fogíny rendszeres masszírozása is nagyon hatékony lehet a fogínybetegségek megelőzésében. Mindezt Aloe vera géllel is megtehetjük, ez a gyógynövény ugyanis segít a fogínygyulladás leküzdésében és a sérült szövetek helyreállításában. Mivel antibakteriális hatással is rendelkezik, így megakadályozza a plakk-képződést és a fogínybetegségek kialakulását. Hogyan használjuk? Tegyünk az ujjbegyünkre Aloe vera gélt, és ezzel masszírozzuk az ínyünket. Hagyjuk rajta a gélt legalább 30 percig, majd alaposan öblítsük ki vízzel a szájüregünket.

A teafaolaj is segíthet a fogínygyulladás kezelésében. Válasszunk olyan fogkrémet, amely tartalmazza ezt az illóolajat, mivel a teafaolaj lenyelve akár mérgező is lehet – hívja fel a figyelmet a portál.

A tőzegáfonya segíthet megakadályozni a fogínybetegségeket, mégpedig úgy, hogy meggátolja, hogy a baktériumok megtapadjanak a fogakon és az ínyen.

A C-vitamin is szerepet játszhat a fogíny egészségének védelmében. Azoknál az embereknél, akiknél alacsonyabb C-vitamin-szintet mértek, nagyobb volt a parodontális betegség progressziója, ellentétben azokkal, akiknek elegendő C-vitamin volt a szervezetükben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ales_kartal via Pixabay)