Ezek a fogászati technológiák a beteg és az orvos életét is megkönnyítik

Sokan mind a mai napig, amikor meghallják a fogorvos szót, összerezzenek, hiszen eszükbe jutnak a fájdalmas emlékek, amelyeket a fogorvosi székben szereztek. Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen sok olyan eljárás létezett, ami kellemetlen, sőt, sokszor egyenesen fájdalmas volt. Ennek azonban ma már egyáltalán nem kell így lennie!

2022. január 26., 13:36

Szerző:

A modern fogászati technológiák – mint például a mikroszkópos gyökérkezelés és a digitális módszerek –, ha nem is kimondottan élvezetesek, de szinte teljesen fájdalommentesek. Így a páciensek már bátran, egy tökéletesen egészséges mosoly ígéretével érkezhetnek a rendelőkbe.

A modern fogászat alapjai

Az utóbbi néhány évszázadban – de még az utóbbi néhány évtizedben is – rengeteget fejlődött a fogorvostudomány, hiszen kiépültek a modern fogászat alapjai. Kezdjük rögtön a dentálhigiéniai termékekkel! Ezek minősége igen sokat javult az évek alatt, gondoljunk csak például a fogkefékre. De az olyan szájápolási eszközök, mint például a fogselyem vagy a szájvíz, forradalmasították az otthoni tisztítást és ápolást. Ezzel pedig nagy terhet vettek le az orvosok válláról, hiszen kevesebb fogászati problémával kell szembenézniük napi szinten.

A modern fogászat elengedhetetlen része a páciens jólléte is: számtalan dolog biztosítja az ő kényelmüket. Ide tartoznak például az olyan egyszerű dolgok, mint a kényelmesebb kialakítású székek, de a hatásosabb érzéstelenítők is. De természetesen nem beszélhetünk modern fogászatról az új fogászati technológiák említése nélkül, mint amilyenek az implantátumok, vagy a mikroszkópos gyökérkezelés.

Problémák, amelyek felmerülhetnek a beteg és az orvos részéről kezelés közben

Egy fogászati kezelés elvégzése nem egyszerű műfaj – de annak türelmes elviselése sem. Azaz: számtalan problémával találhatjuk szemben magunkat egy fogászati kezelés során. Az egyik legalapvetőbb gond, ha az orvos nem tájékoztat részletesen arról, hogy milyen beavatkozást végez majd, hogy ez mennyi időt vesz igénybe és pontosan mi a menete. Nem is beszélve arról, ha egy nem megértő szakemberrel találjuk szemben magukat, aki képtelen megnyugtatni a pácienst. Ilyen esetekben a beteg ideges lesz, bizonytalan, nyugtalanul mozgolódik a székében és sokkal rosszabb élményként éli meg a kezelést.

Mindezt egész egyszerűen úgy tudjuk elkerülni, hogy kellő körültekintéssel választjuk ki a fogorvosunkat – ezzel nagyon sok kellemetlenségtől megkíméljük magunkat. Bátran érdeklődjünk körbe, hogy megtaláljuk a lehető legjobb szakembert! Az pedig, ha a jelöltünk azokat a technológiákat használja, amelyek megkönnyítik mind az ő, mind a beteg dolgát, csak hab a tortán.

Fogászati technológiák, amelyek megkönnyítik a beteg és az orvos életét

Szerencsére ma már egyre több orvos dolgozik olyan modern technológiákkal, amelyek mindenki számára előnyösek – legyen szó betegről vagy szakemberről. Ezek elsősorban a digitalizáció köré csoportosulnak. A digitális megoldások a CT-vizsgálatokkal együttesen használva sokkal pontosabbak, mint a manuális eljárások, így pedig tartósabbak is. De messze felülmúlják a régi módszereket a kényelem és a gyorsaság terén is.

  • Hogy néhány konkrétabb példát is említsünk, a digitalizáció nagy változást jelentett a lenyomatvétel terén. Itt ugyanis ma szilikon helyett már szkennert is tudnak használni. 
  • A fogászati kezelések minőségét pedig a 3D-nyomtatás emelte új szintre, amit elsősorban ideiglenes koronák készítésére használnak. 
  • De említhetnénk a mikroszkópos gyökérkezelést is, ami jelentős nagyítással, így sokkal pontosabban dolgozik, mint egy hagyományos eszköz. 

Ezek tehát mind-mind olyan modern technológiák, amelyek minden téren lehagyják az elavult módszereket.

A legegyszerűbb megoldás: a prevenció

Valljuk be, a legoptimálisabb út az lenne, ha az orvosunknak semmilyen problémát nem kellene kezelnie. Ehhez azonban elengedhetetlen a prevenció: hogy rendszeresen járjunk ellenőrzésekre, illetve hogy napi szinten többször, alaposan tisztítsuk meg és ápoljuk a fogsorunkat. Így megőrizhetjük a fogak és az íny egészségét, nem utolsó sorban pedig elkerülhetjük az orvosi beavatkozást.

Körültekintés és bizalom

 

Ahogyan már fentebb is említettük, elengedhetetlen, hogy megfelelő körültekintéssel válasszuk meg az orvosunkat. Ha ugyanis nem a megfelelő szakemberhez járunk, akkor teljesen mindegy, hogy milyen modern technológiákkal dolgozik, az élmény nem lesz kellemes. Azonban, ha megtaláljuk az igazit, akinek a kezei alatt biztonságban érezzük magunkat, akkor egy életen át magabiztos lehet a mosolyunk! 

A bontási munkákról sokan azt hiszik, hogy könnyű, sőt, akár szórakoztató, vagy kiváló stresszoldó is lehet szétverni ezt-azt. Ez igaz is mindaddig, amíg egy könnyű gipszkarton falról beszélünk, ami lényegében papír, és egy gyerek is szét tudja ütni. Némileg bonyolultabb azonban a helyzet téglafalaknál, pláne főfalaknál, illetve nyílászárók kibontásánál, tető szétszedésénél stb. Ami első hallásra jó bulinak tűnik, az könnyen válhat balesetveszélyessé is, ha nem vagytok elég körültekintőek – éppen ezért jobb inkább szakértő céget megbízni.

Mind szeretjük az aromás, ízletes ételeket, amelyek idegen tájakra repítenek bennünket. A mediterrán fűszernövények mostanra hazai ételeinkhez tartoznak. Ízesítésen kívül legtöbbjük rendelkezik gyógyhatással, őket különböző panaszok kezelésére is alkalmazhatjuk.