Ezektől a magyar ételektől fanyalognak a turisták: van alapjuk rá?

Van olyan magyar étel, ami igazi slágernek bizonyul a hazánkba érkező turisták körében. Ám vannak olyan fogások is, amiktől kiveri őket a víz.

2024. október 9., 13:05

Szerző:

A magyar gasztronómia iránt rajongók száma túlnyúlik a határainkon, a hazánkba látogató turisták sokszor már kész menü tervekkel érkeznek. Ezeken azok az ételek szerepelnek, amiket mindenképp szeretnének megkóstolni az itt töltött idő alatt. Az olyan tipikus magyar specialitások, mint a gulyás és a marhapörkölt minden változatban nagyon népszerűek, mint ahogyan egy jó lángos vagy éppen a kürtőskalács sem landol a kukában. Nagy favorit még a hazánkba látogató külföldiek körében a Túró Rudi, az Erős Pista és a kolbász, vannak azonban olyan ételek is, amiket enyhén szólva sem kedvelnek a külföldről érkezők. De lássuk, melyek ezek a fogások!

Vannak érthetetlen ételeink

Mielőtt rátérnénk a konkrét undorlistára, érdemes leszögezni, hogy szép számmal akadnak olyan ételek a magyar gasztronómiában, amik ép ésszel felfoghatatlanok. (De legalább finomak!) Az Instylemen gyűjtése szerint például az undorlistát egyértelműen vezethetné a pacalpörkölt, ami egyesek szerint különösen visszataszítóan néz ki, ugyanakkor a legrosszabb a turisták számára a tudat, hogy az kimosott gyomorból készül.

Hasonlóan kiverhetné a biztosítékot a külföldiek körében a véres hurka és a hagymás vér, amiket sokan közülük nem hogy életükben nem kóstolnának meg, de alapvetően fel sem fognák, hogy az étel elkészítése mögött milyen koncepció áll.

De hasonló húrokat pengethetne meg körükben a kocsonya is, mint ahogyan a magyarok egyik nagy kedvence, a szalontüdő sem lenne épp közönségkedvenc a számukra. Vagy ott van a magyarok körében sokak által kedvelt hortobágyi palacsinta, amit szintén sokan megvethetnének a Magyarországra érkezők közül. 

Ez az étel veri ki leginkább a biztosítékot a turistáknál

Ennek ellenére ezek közül az ételek közül a hagyományos fogásokat, autentikus recepteket, valamint az ételkritikusi véleményeket egy helyen bemutató TasteAtlas magyar konyha kapcsán készült felmérésében csak néhány szerepel. A beérkező voksok alapján azonban elég egyértelmű, hogy melyik magyar étel vezeti a fanyalgók listáját, de akadnak rajta igencsak meglepő fogások. Íme a lista:

  1. Pacalpörkölt
  2. Mákos tészta
  3. Borleves
  4. Krumplileves
  5. Stefánia szelet
  6. Rakott káposzta
  7. Vadas marha
  8. Szegedi halászlé
  9. Gesztenye szelet
  10. Rakott palacsinta

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: deluxtrade / Pixabay)

A szakemberek igyekeznek feltárni az okokat, amelyek a fiatal korosztály vastagbélrákos megbetegésének hátterében állhat. A rák lehetséges okai között az elhízás, a dohányzás, a mesterséges fény, a mikroműanyagok, az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az antibiotikumok hatásait vizsgálják. 

Az időskori magány számos okból kialakulhat. A társ elvesztése, a család eltávolodása mellett a koronavírus járvány miatti lezárások is elszigeteltek sok idős embert a megszokott társadalmi közegüktől. Vajon mit tehet az, aki úgy érzi, egyre inkább magára marad? Természetes-e az időskori magány? Ennek jártunk utána F. Takács István pszichológussal.