Itt az ősz, jön a gesztenyeszezon

A nyár végi és az őszi gasztronómiai alapanyagokról beszélt Stiller Tamás séf a Jazzy Business Class című műsorában. 

2023. szeptember 8., 12:31

Szerző:

Szeptember elején még nem bánja a séf, ha marad egy kicsit a nyári idő, ez ugyanis jót tesz a kerti paradicsomoknak, de lassan érkeznek a gyerekeket riogató zöldségek, mint a cékla, a kelbimbó, a káposztafélék. Stiller Tamás szerint sokszor azonban csak azon múlik, hogy készítjük el ezeket a zöldségeket, és tápanyagtartalmuk miatt is fontosak, különösen az átmeneti időjárásban tehet jót, ha az étkezésünkkel is védjük magunkat. A kelbimbó ebből a szempontból is jól szerepel, egyszerű hőkezelés után ugyanis csak 30 százalékkal csökken a vitamintartalma. 

Köretek mellett akár középpontba is kerülhet a kelbimbó, például egy meleg salátaszerű egytálételben, és ehhez elég csak megpirítani kicsit, de sütve vagy párolva is elkészíthető, különböző gyökérzöldségekkel kiegészítve nagyon jó tápértéke lehet egy ilyen fogásnak.  

A nyár végével azonban egyre közelebb kerülünk a gesztenyeszezonhoz is, ami igazi különlegesség: egyszerűen megsütve, gesztenyepüré formájában vagy akár húsok töltelékeként is. Stiller Tamás elmondja, hogy a gesztenye sütéssel kapcsolatban náluk két elmélet létezik egymással párhuzamosan. Az egyik iskola szerint nem kell vele semmit sem csinálni, csak megpirítani, a másik út – ő ebben hisz, és állítása szerint általában neki van igaza – sütés előtt be kell áztatni a héját bevagdosott gesztenyét. Azonban mindkét módszer során fontos, hogy utána szépen hagyni kell kihűlni. 

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy weboldalán

(Kiemelt képünkön gesztenye sül egy régi fatüzelésű kályha felett Fotó: CHASSENET / BSIP via AFP)