Tömeges fertőzést okozott a McDonald’s népszerű terméke

A megbetegedést a McDonald’s Quarter Pounder szendvicse okozta, ami itthon McRoyalként ismert.

2024. október 23., 14:55

Szerző:

Egy ember meghalt, tucatnyian pedig megbetegedtek a McDonald’s Quarter Pounder „negyedfontos” hamburgereivel – Magyarországon ez a McRoyal szendvics – összefüggésbe hozható E. coli fertőzésben. A probléma 10 különböző államban merült fel, élén Coloradóval, ahol 26 ember betegedett meg – közölte az amerikai járványügyi központ a Reuters szerint. Az érintett törzs, az E. coli O157:H7 súlyos betegséget okozhat, ez volt a forrása annak az 1993-as járványnak, amely négy gyermek halálát okozta, akik nem eléggé átsütött hamburgert ettek a Jack in the Box éttermekben.

A hír hatására a világ legnagyobb gyorsétteremláncának részvényei a meghosszabbított kereskedésben mintegy 6 százalékot estek. Egy állatkereskedő szerint a járvány kitörése szerdán az amerikai szarvasmarha határidős jegyzésére is nyomást gyakorolhat, mivel veszélyezteti a marhahús iránti keresletet.

A járvány kitörésének vizsgálata során egyébként minden jel arra mutat, hogy az a McDonald's-ból indult, a megkérdezettek közül ugyanis mindenki arról számolt be, hogy a tünetek megjelenése előtt ott evett. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint pedig a legtöbben Quarter Pounder hamburgert említették.

Ezek a McDonald's-ból indult E. coli fertőzés tünetei

A McDonald's ideiglenesen kivonja a Quarter Poundert az érintett területeken, többek között a Coloradóban, Kansasban, Utah-ban és Wyomingban található éttermekből, és közleményében hozzátette, hogy a beszállítókkal együttműködve a következő héten pótolja a készleteket.

Az E. coli tünetei közé tartoznak a súlyos gyomorgörcsök, hasmenés és hányás.

A legtöbb fertőzést elszenvedő ember három-négy nappal a baktériumot tartalmazó étel vagy ital fogyasztása után kezd rosszul lenni – közölte a coloradói közegészségügyi hivatal. A megbetegedések azonban az expozíció után egytől tíz napig bárhol kezdődhetnek, tette hozzá a hivatal.

2015-ben a Chipotle burrito üzletlánc hasonló ügybe keveredett, akkor a több államban is kitört E.coli járvány miatt megroppantak az üzletlánc eladásai és a hírneve is. Az a járvány az E. coli egy másik törzséhez kapcsolódott, amely jellemzően kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint az E. coli O157:H7.

Colorado mellett a CDC szerint Nebraskában, Utahban és Wyomingban kisebb csoportokban néhány ember betegedett meg eddig a Quarter Pounder elfogyasztása után. Kansas, Missouri, Oregon, Iowa, Wisconsin és Montana államokban egy-egy megbetegedés történt. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.