A legdögösebb őszi leves a gesztenyés sütőtökleves
Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.
A gesztenyés sütőtökleves egészséges, tápláló és annyira finom, hogy nem lehet vele betelni.
A gesztenye már a történelem előtti időkben elterjedt a kontinensen. A görögök is kedvelték és a rómaiak egyik fontos tápláléka volt. Úgy gondolták, hogy az ember számára ott vannak meg az optimális feltételek, ahol megél a gesztenye, ezért az egész Római Birodalom területén szakadatlanul telepítették. Kedvelték a királyi udvarokban is: a nagymarosi gesztenyeligetet állítólag maga Károly Róbert telepítette, Mátyás királynak pedig kedvenc étele volt a gesztenyével töltött kappan.
A sütőtök őshazájaként egyes források Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét említik. Európába az első sütőtök magokat a spanyol hódítók hozták. Magyarországon a 19. században vált kedvelt zöldséggé a sütőtök, amelynek termesztési hely szerint legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök. A növénnyel kapcsolatos érdekességek, hogy 90%-a víz, létezik fehér, szürke, kék, piros és zöld színben is, illetve húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít.
A gesztenyés sütőtökleves nem csak elképesztően finom, de eszméletlenül egészséges is
A sütötök A-vitamin tartalmával segíti a látást, és mivel rendkívül rostdús élelmiszer, a fogyásban is segít, hiszen alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató étel. A sütőtökben lévő béta-karotinnak ráadásul több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van. A sütőtökben lévő karotinoidok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, így bőrvédő hatásuk is van, és segítenek felvenni a harcot a ráncok idő előtti kialakulásával szemben is.
A gesztenye pedig igazi vitaminbomba. Megtalálható benne az E-vitamin, a B1-,B2- és B6-vitamin, míg C-vitamin-tartalma egészen kiemelkedő, még számos erdei gyümölcsnél, citrusfélénél is magasabb. Gazdag foszforban, kalciumban, káliumban, nátriumban és vasban, kiváló forrása az élelmi rostoknak. A gesztenye fogyasztásával helyreállíthatjuk a bélműködésünket. Különösen jól használható hasmenés esetén, ahogyan a méregtelenítésben és a béltisztításban is. Rostjai ugyanis segítenek eltávolítani a vastagbélben lerakódó káros anyagokat.
A gesztenyés sütőtökleves receptje
Hozzávalók
1 fej hagyma
5dkg füstölt sonka
20 dkg sült gesztenye
1kg sütőtökbél
6 dl zöldségleves alaplé
só, bors, kakukkfű
A gesztenyés sütőtökleves elkészítése nem bonyolult. Pároljon üvegesre 2 evőkanál olajon 1 fej aprított hagymát, és dobjon rá 5 dkg csíkokra metélt füstölt sonkát. Adjon hozzá 20 dkg feldarabolt sült gesztenyét, és pirítsa 3-4 percig. Forgassa össze 1 kg apróra kockázott sütőtökbéllel, majd engedje fel 6 dl zöldségleves-alaplével, és fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel. Főzze puhára lassú tűzön kb. 20 perc alatt, majd törje darabosra villával vagy pürésítse darabosra botmixerrel.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)