Leves: így lesz egészséges a fogyás

Ha szeretne néhány kilótól megszabadulni viszonylag rövid idő alatt, akkor a leves kiváló választás. 

2024. május 23., 15:43

Szerző:

A leves növeli a teltségérzetet, és hosszú időn keresztül a jóllakottság érzését kelti, éppen ezért egy laktató leves pont elég ahhoz, hogy ne tömjük tele magunkat más, magas kalóriatartalmú étellel. Szakértők szerint ha pár napig csak levest fogyasztunk, egy héten belül akár 2-3 felesleges kilótól is könnyen megszabadulhatunk. A rendszeres és változatos táplálkozás ugyanakkor elengedhetetlen, szóval ezután érdemes visszaállni egy kiegyensúlyozott étrendre – írja a Blikkrúzs. 

A leves jótékonyan hat a testünkre 

Évszakonként mást-mást kíván a szervezetünk: nyáron a hűsítő gyümölcslevesek, könnyedebb zöldséglevesek esnek jobban, pótolják az izzadással elveszített folyadékot, míg a hűvösebb idő beköszöntével a melegen tálalt, gazdag leveseket részesítjük előnyben. Megfázásos, influenzás időszakban gyógyító hatású lehet egy nagy tányér gőzölgő húsleves, hiszen folyadék- és gazdag ásványianyag-tartalma segíti az immunrendszer hatékonyabb működését, enyhíti a torokfájást és az orrdugulást.

A leves biztosítja a napi tápanyag-, vitamin- és folyadékszükségletet, támogatja az emésztést.

A levesek tápanyagtartalma függ az összetételtől. Fehérjeforrást a húsok, a halak, a hüvelyesek és a sűrítőanyagként használt tejtermékek adnak, szénhidrátot szolgáltatnak a levesbetétek, míg egészséges rostokat, vitaminokat (proA-vitamin, B- és E-vitamin) és ásványi anyagokat (kálium, magnézium) fogyasztunk el a levesben főtt zöldségekkel vagy gyümölcsökkel. Zsírtartalmuk általában alacsony. A főzés során a hígító anyagba – általában víz – oldódnak az értékes tápanyagok, amellyel azok könnyebben emészthetővé, gyorsabban felszívhatóvá válnak – írja a Webbeteg.

A leves fogyaszt

A levesekkel elfogyasztott folyadék mennyisége hozzájárul a szervezetünk megfelelő szintű folyadékháztartásához (hidratál), segíti az emésztést, fokozza az emésztőnedvek termelődését, a salakanyagok eltávolítását, szabályozza a vérnyomást és a hőháztartást, serkenti az agyműködést, a teljesítő- és ellenállóképességet.

Ha csak zöldségből készítünk krémlevest, akkor a napi menüt kalóriadúsabb ételekkel kell kiegészíteni. Ha húst vagy tejterméket, sajtot is tartalmazó levest fogyasztunk, akkor ezt figyelembe véve gondosan meg kell válogatni a többi étel összetételét. Hosszú távon jelentős súlycsökkenést okozhat, ha napi rendszerességgel eszünk levest, de ezt ki kell egészíteni más egészséges ételekkel is. Viszont, ha egy hétig kizárólag leveseken alapuló étrendet követ, akkor gyorsan meg tudsz szabadulni néhány nem kívánt kilótól.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

08:07

Hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében gyakran egy elhanyagolt vastagbélpolip áll. A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.