Zsenge zöldborsóleves, amit nem lehet elrontani

A zsenge zöldborsóleves a magyarok kedvence. A tavaszi ízeket felvonultató étel a böjti étrendbe is könnyen beilleszthető, hiszen húst nem, vitaminokat és ásványi anyagokat viszont annál inkább tartalmaz!

2024. február 17., 10:57

Szerző:

A zsenge zöldborsóleves egyes feltételezések szerint a top 3 legkedveltebb magyar ételek egyike, amelyet sokféleképpen elkészíthetünk.

Ahány ház, annyi zöldborsóleves. Van aki petrezselyemzölddel spékeli meg, van aki felkockázott krumplival dúsítja, de olyanra is akad példa, aki tésztával vagy csipetkével kiegészítve készíti el. Az alaplé lehet húsleveslé, de akár paprikás rántással sűrítve sós vízben is megfőzhetjük a zöldségeket. Egy szó, mint száz: többféle recept alapján is elkészíthetjük, de elrontani szinte lehetetlen. Amikor a zsenge zöldborsó már elérhető a piacokon is, ha tehetjük, akkor ebből rakjunk a levesünkbe.

Zsenge zöldborsóleves recept

Hozzávalók


0,5 kg zöldborsó
1 sárgarépa
1 fehérrépa
0,5 zellergumó
1 kk pirospaprika
1 ek étolaj
1 tk cukor
1 ek finomliszt
2 tk ételízesítő
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld


Egy lábasban felhevítjük az olajat. Rádobjuk a kockákra vágott fehér- és sárgarépát, borsót, 1 tk sóval és cukorral megszórjuk és megdinszteljük.

Amikor majdnem puhák már a zöldségek, megszórjuk finomliszttel, elkeverjük és egy kicsit pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát és felöntjük 2 liter vízzel. Ételízesítőt, egész vöröshagymát teszünk bele és lassú tűzön 20 percet főzzük.

A galuska készítése


A réteslisztet, a tojást, a sót és a puha vajat csomómentesre keverjük. Lágy galuskatésztát készítsünk.

A forrásban lévő levesbe egy teáskanál segítségével szaggassuk bele a galuskát.

5 percig lassú tűzön főzzük készre a levest.

Tálalás előtt emeljük ki a vöröshagymát és szórjuk meg aprított zöld petrezselyemmel.

A zöldborsóleves mellé második fogásnak készítsünk egy nagyszerű piskótatekercset vagy egy isteni sajtos pogácsát, de ha nem akarunk sütéssel bíbelődni, akkor egy hűtött nyalánkságot.

Együk magunkat egészségesre!

A zöldborsó a tofuhoz hasonlóan egészségmegőrző étel. 

A zöldborsó rendszeres fogyasztásával a vérnyomás is rendbe tehető, akár alacsony, akár magas.

A hüvelyes zöldség magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében. Emellett gyógyítja az izmokat, az érrendszeri betegségeket is. 

A magas magnéziumtartalmának köszönhetően a szívizom munkája is sokkal erőteljesebb. Mindez a benne található káliummal együtt hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Ezáltal csökkenthető nem csak a szívinfarktus kockázata, hanem a különböző szívbetegségek kialakulása is, és egészségesebb, hosszabb életet biztosíthatsz magadnak.

A bónusz: kiváló fogyókúrás szer! A diéta, fogyókúra és az egészséges életmód legfinomabb élelmiszere lehet a zöldborsó, főleg ha még szereti is. Rendszeresen fogyasztva serkenti az emésztést, és segíti a méreganyagok távozását. Édes íze miatt, akár a cukor iránti vágyat is enyhítheti vele.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)