Milyen a tökéletes diéta? Egyáltalán létezik ilyen?!

A fogyókúra köré mára egy egész iparág épült és diéta fajták tucatjai ígérik a tökéletes alakot. De vajon létezik-e olyan, hogy legjobb diéta? Kiderül a Jazzy Business Class adásából. 

2024. március 11., 11:24

Szerző:

Népszerű diéta fajták kecsegtetnek gyors fogyással. Ideal Body, Paleo, Ketogén, Zóna, szakaszos böjt, vércsoport szerinti vagy gluténmentes diéta és még sorolhatnánk. Mégis hogyan igazodjunk ki a diéták között és honnan tudjuk, hogy melyik számunkra a legmegfelelőbb? 

Antal Emese dietetikus, a Tét Platform szakmai vezetője azt mondja a Jazzy Business Class-ban, hogy a gyors ígéretek általában nem szoktak bejönni. Csalóka lehet, hogy úgy ajánl fogyást például egy diéta, hogy nem kell változtatni az életmódunkon.

Diéta és a csodaígéretek 

A dietetikus felhívja a figyelmet az úgynevezett az energiamérlegre, aminek az a lényege, hogy az egyik serpenyőben van az elfogyasztott táplálék, a másikban pedig a leadás. „Nyilván, hogyha ez ugyanannyi, akkor nem változik a testtömegünk, hogyha kevesebbet eszünk, és többet mozgunk, akkor csökkenni fog”.  Antal Emese hangsúlyozza: édestestvérek a táplálkozás és a mozgás. A szakember az életmódváltásra hívja fel a figyelmet, melyhez nem csak a mozgás tartozik hozzá szorosan, hanem lelki-egészségünk is. A szakember szerint az alvás minősége is meghatározó. 

Antal Emese szerint fontos, hogy a diéta vagy a böjt ne az alapanyagcsere kárára menjen. „Itt van a kutya elásva, hogy nagyon sokan, hú, akkor most gyorsan fogyunk, és akkor nekiállnak koplalni, és akkor jön be pár hét után már a jojózás, mert eleve nem bírják. Koncentráció probléma lesz, alacsony szénhidrát bevitel lesz, szóval fizikálisan sem fogja annyira bírni a terhelést, hogyha valaki nagyon lecsökkenti például a zsiradék bevitelt”– mondja.  

A legjobb számunkra és a szervezetünk számára, hogyha mindenből fogyasztunk, tehát szénhidrátból, zsírból és fehérjéből is, csak mindenből a megfelelő mennyiséget, vagyis nagyjából keveset – derül ki az adásból.  „Ez az arany középút, ezt már Hippokratész óta tudjuk. A tányérunknak a felét a zöldség-gyümölcs kellene, hogy kiadja” – mondja Antal Emese, melyből öt adagot kellene megennünk egy nap.  A dietetikus azt javasolja, figyeljünk oda elsősorban a helyes táplálkozásra. Teljes kiőrlésű dolgokat fogyasszunk és legyen változatos étrendünk, hiszen az evés örömforrás. Fogyasszunk a tojást, halat, húsokat, ne feledkezzünk meg a magokról és a hüvelyesekről sem, amiknek egyre fontosabb szerepük van a táplálkozásunkban. Húsvétkor bátran együnk sonkát, de nem kell három-négy-öt szeletet megenni egy ültő helyünkben. Együnk hozzá több zöldséget, salátát, vagy savanyúságot, ettől nem csak élvezetesebb lesz az étkezés, hanem egészségesebb is. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)