Hiába a diéta, ha nem figyel erre az egyszerű szükségletére

Mit sem ér a diéta, ha megfeledkezünk egy alapvető szükségletükről. Mutatjuk mi az!

2024. február 26., 09:21

Szerző:

A túlsúly minden korban komoly egészségügyi kockázatokat jelent, azonban mit sem ér a diéta, ha megfeledkezünk egy alapvető szükségletükről: az alvásról. A valóban pihentető, és 7-9 órán át tartó éjszakai alvás csodát művel velünk: csökkenti a stressz káros hatásait, a szervezetünket a nap folyamán ért károkat, javítja a mentális képességeinket, teherbírásunkat. A táplálkozás döntően befolyásolja az alvást, és az alvásminőség is hatással van a táplálkozásra – írja az Életmód Navigátor.

Diéta alvással!

A tanulmányokból tudjuk, hogy minden diéta a kalóriadeficit mentén működik, bár néhány százalékos eltérés kimutatható egy-egy módszernél, azok nem számottevőek. Hasonlókat lehet elmondani az időszakos böjtről is, de utóbbiról is kiemelhetőek olyan előnyök, mint például az inzulinszint rendeződése. Az alvás is egyfajta időszakos böjt: ha csak nem vagyunk alvajárók, éjjel nem fogunk kalóriákat magunkhoz venni. Ezáltal pedig elősegíthetjük a súlycsökkenésünket különösen akkor, ha egy kicsit jobban odafigyelünk – írja a Bien.

Akár 12 kilót is lehet fogyni, ha ennyit alszik 

A Chicagói Orvostudományi Egyetem kutatói szerint az ideális pihenési ütemterv kialakítása akár mínusz 500 kalóriát is jelenthet naponta, ez pedig egy szigorú fogyókúrának is tekinthető. „Az évek során számos tanulmány bebizonyította, hogy az alváskorlátozás megnövekedett táplálékfelvételhez vezet, így idővel a súlygyarapodás kockázatát jelenti” magyarázta Dr. Tasali. A kutatók 80 olyan fiatal, túlsúlyos felnőttet vontak be a kutatásba, akik általában csak 6,5 órát alszanak éjszakánként. A résztvevőknek alvásfigyelőt adtak és tippeket kaptak arra vonatkozóan, hogyan tolják ki az alvásidejüket 8,5 órára.

„A legtöbb témában végzett laboratóriumi tanulmányban azt figyelték a kutatók, mennyit fogyasztottak a résztvevők a számukra felajánlott ételekből. Azonban mi csak az alvás tényezőjét manipuláltuk, a csoport tagjai azt ehettek, amit csak akartak és nem kértünk tőlük étkezési naplót sem. Így nem sejthették, hogy mit szeretnénk vizsgálni” – magyarázta Dr. Tasali.

Az adatok elemzése során kiderült, hogy a résztvevők átlagos alvásidejüket több mint egy órával növelték. Kalóriafogyasztásukat egy specifikus vizeletvizsgálat segítségével elemezték a kutatók, így tudták kiszámolni az eredményeket. Megállapították, hogy a vizsgált személyek átlagosan napi 270 kalóriával fogyasztottak kevesebbet, de voltak, akik az 500 kalória mínuszt is elérték. Hogy jobban értsük, mit is jelent ez az átlag, a kutatók kiszámolták: csaknem 9 kiló fogyást éves szinten! – írja a lap.

Bár a kutatók kiemelték, hogy a tanulmányukat nem a súlycsökkenésre, hanem az alvási szokások vizsgálására élezték ki, már két hét is elég volt ahhoz, hogy számszerűsített bizonyítékaik legyenek arra, sokkal kevesebb kalóriát ettek azok, akik akár csak egy órával is meg tudták növelni a napi alvásmennyiségüket. „Ha az egészséges alvási szokásokat hosszabb ideig fenntartjuk, az klinikailag jelentős súlycsökkenéshez vezet már néhány hónap alatt is. Sokan keményen dolgoznak azon, hogy megtalálják a módját, miként csökkentsék kalória-bevitelüket a fogyás érdekében. Nos, ha többet alszanak, máris jelentősek mérsékelhetik azt” – összegezte Tasali.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock/VGstockstudio)

 

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.