2024 legjobb diétái, amivel garantált a fogyás

Szakértők hoztak létre egy listát, amelyen azok a diéták szerepelnek, amelyek az előző évben a leghatákonyabbak voltak. Lássuk, mi az, ami már bizonyított és 2024-ben is beválthat!

2024. március 11., 10:03

Szerző:

A mindmegette.hu szemlézte az elmúlt év legsikeresebb táplálkozási trendjeit a Forbes Health felmérése alapján. Jellemzően azok a diéták népszerűek, amelyek  nem járnak lemondással, és segítenek elérni a diétázó célját legyen az fogyás vagy egyszerűen csak jobb közérzet. A Forbes Health dietetikusok, orvosok és táplálkozási szakértők segítségével állította össze a listáját.

Így rangsorolták a diétákat

A szakemberek pontokat rendeltek a diétákhoz, ezeket aztán összegezték és így alakult ki a végső sorrend. A szempontok a következők voltak:

A fogyás hatékonysága
Mennyire fenntartható a diéta?
Biztonságos-e, nem eredményez túl gyors, drasztikus fogyást?
Jótékonyan hat a szívműködésre?
Elősegíti-e a cukorbetegség megelőzését?
Az étrend mindenki számára elérhető, függetlenül a társadalmi, anyagi helyzettől?

10/10 Ornish diéta

A diéta dr. Dean Ornish nevéhez köthető, aki 1997-ben fejlesztette ki speciális, főleg növényi alapú étrendjét, amelynek elsődleges célja a szív- és érrendszer védelme volt. A módszer nem tilt semmilyen ételt, helyette öt különböző csoportba sorolja az élelmiszereket: az egyestől kezdődnek a legegészségesebbek, és az ötös jelöli a legegészségtelenebbeket. Az 1. csoportba tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a tojásfehérje, az omega-3 zsírsavban gazdag olajok, (például a lenmag- és a repceolaj). Az 5. csoportba a legkevésbé egészséges élelmiszerek tartoznak, amelyek telített zsírokban gazdagok, mint például a vörös húsok, a tojássárgája, a rántott ételek, a felvágottak, a belsőségek, a zsíros vaj, tejszín és a pálmaolaj. A módszer előnye, hogy megismerve az élelmiszerek hatásait az egészségre, az ember önmaga állítja össze az étrendjét, ízlésének és anyagi lehetőségeinek megfelelően.

9/10 Pescatarianus diéta

Az étrend csak az 1990-es években jelent meg, és úgy gondolják, hogy a 19. század etikus vegetarianizmusából ered. Manapság a pescatarianus diéta népszerű választás azok számára, aki szeretnének védeni egészségüket és környezetüket anélkül, hogy vegánná vagy teljesen vegetáriánussá válnának. Ez az étrend kiiktat minden húst és baromfit, beleértve a marhahúst, a sertéshúst, a csirkét és a pulykát, valamint a belőlük készült élelmiszereket. A tenger gyümölcsei és más állati termékek, tejtermékek és a tojás azonban fogyasztható. A tiltások ellenére meglehetősen rugalmas étrend, hiszen rengeteg lehetőség áll rendelkezésére az egyes élelmiszercsoportok igényeinek kielégítésére.

8/10 A Mayo diéta

Ezt a diétát a Mayo Klinika szakemberi alkották meg. A friss zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák és az alacsony zsírtartalmú fehérjeforrások fogyasztását hangsúlyozza, de ami igazán kiemelkedővé teszi ezt a diétát az az, hogy nagy hangsúly fektet az életmód megváltoztatására. Azt tanítja, hogy az egészséges életmód túlmutat a tányéron, fontos a rendszeres mozgás, a mentális állapot. A diéta két részből áll: az első rész egy kéthetes szakasz, amelynek célja 5-7 kilós fogyás, míg a második rész a hosszú távú egészségre összpontosít és élethosszig kell követni. A 14 napos első szakaszt követően a nemnek, aktivitásnak, egészségi állapotnak megfelelő kalóriabevitelt határoz meg, mozgással kombinálva.

7/10 Noom-diéta

Ez valójában nem is diéta; ez egy mobil coaching alkalmazás, amelynek célja, hogy segítsen viselkedésbeli változásokat elérni abban, hogy mit és mennyit eszik az ember. Ezen a pszichológiai átalakulási folyamaton keresztül megtanul a diétázó különbséget tenni a kalóriadús és a könnyű ételek között, és kalóriadeficitre törekszik. Nem ad komplett táplálkozási tervet, viszont arra ösztönzi a felhasználókat, hogy az alkalmazás segítségével rögzítsék az összes elfogyasztott ételt és italt. Majd egy közlekedési lámpához hasonló jelzést kapnak, hogy mennyire egészségesen táplálkoztak. A Noom nem tiltja meg semmilyen étel fogyasztását, de megmutatja, hogy csak akkor érhetünk egy súlycsökkenést, ha egészségesen étkezünk.

6/10 Vegetáriánus étrend

A vegetarianizmusnak több fajtája is van. Húst általában egyik vegetáriánus sem eszik, bár egyes irányzatok (szemi-vegetarianizmus) a hal, sőt olykor a csirke esetében is kivételt tesznek. Lakto-ovo vegetarianizmusnak nevezzük, ha valaki tejet és tojást is fogyaszt. Vannak olyan vegetáriánusok, akik se tejet se tojást nem esznek, a vegánok pedig, akik a vegetarianizmus legszigorúbb irányzatát képviselik, egyáltalán nem esznek meg semmit, ami az állatoktól származik, még a mézet sem. Ők kizárólag növényeken élnek, és azokat is minél kevésbé feldolgozott formában igyekeznek magukhoz venni.

5/10 MIND diéta

Ez a diéta alapvetően a növényi táplálkozást preferálja, és olyan élelmiszerek fogyasztását javasolja, mint például a bogyós gyümölcsök, a sötétzöld leveles zöldségek (és más zöldségek), a halak, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák és az olívaolaj. Bár a MIND diéta célja az agy egészségének védelme, az étrend jótékonyan hat a szív egészségre, segít megelőzni a cukorbetegséget és bizonyos rákos megbetegedéseket is.

4/10 Súlyfigyelő diéta

Ahelyett, hogy bizonyos élelmiszerek korlátozására összpontosítana, a mértékletességet hangsúlyozza, így sokkal könnyebben kezelhető, mint más diétás programok. Erőteljes a támogató hálózata: a virágzó online közösségtől a személyes találkozókig minden elérhető a csoporttagoknak. Alapja a pontozás: pontokat rendelnek az ételekhez. Egy rántott hús nagyon sok pontot ér, míg egy adag párolt zöldség csak 1-2 pont. Lehet enni, de ha összegyűlt a napi engedélyezett pontszám, akkor onnantól kezdve nincs kaja. A pontok az életkortól, a súlytól és a magasságtól függnek.

3/10  Flexitáriánus diéta

Ahogy a neve is árulkodik, ez egy valóban rugalmas diéta. Olyan étrend, amelyben a növényi eredetű élelmiszerek dominálnak, de kisebb mennyiségben az állati eredetűek, így a tejtermékek, a hús és a hal is megjelennek. A dietetikusok szerint a flexitáriánus táplálkozás mindazt magában foglalja, amit az egészséges étrendről elképzeltünk, és megfelelően, átgondoltan összeállítva minden tápanyagot képes biztosítani a szervezetnek. A sok növényi alapanyag miatt ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, azonban az állati eredetű élelmiszereknek köszönhetően elegendő fehérjét, zsírsavat és a csak ezekben előforduló B12-vitamint képes biztosítani számunkra, és rostokból is sokat tartalmaz.

2/10 DASH diéta

A DASH ( magas vérnyomás megállítása táplálkozási szempontból), ahogy a neve is utal rá, elsősorban a magas vérnyomás kialakulásának megelőzését és kezelését célozza meg a szív- és érrendszer egészségének védelmével. Az étrend a gyümölcsökre és zöldségekre, a teljes kiőrlésű gabonákra, az alacsony zsírtartalmú tejtermékekre és sovány fehérjékre helyezi a hangsúlyt. Ez a diéta kevés nátriumot, hozzáadott cukrot, telített zsírokat (például kókuszdió- és pálmaolajat), alkoholt és feldolgozott élelmiszereket tartalmaz. Gazdag rostokban és három alapvető ásványi anyagban: kalciumban, magnéziumban és káliumban.

1/10 Mediterrán diéta

Talán nem meglepő, hogy ez az étrend, sőt inkább életmód szerepel a lista élén (egyébként már évek óta). Az étrend valójában a Földközi-tengert körülvevő országok étkezési alapelveit követi, amely bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és javítja az általános egészségi állapotot. A mediterrán diéta a teljes értékű élelmiszerekre helyezi a hangsúlyt, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, babot, dióféléket és magvakat , valamint az egészséges zsírokat, például az olívaolajat, valamint hetente kétszer ajánlja a hal- és tenger gyümölcsei fogyasztását. Mérsékelt mennyiségű tojás és baromfihús is belefér a diétába. Vörös húst csak alkalmanként engedélyez, és nem javasolja a finomított gabonák, hozzáadott cukrok és magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Florencia Potter / Pexels)