Recept: ez a pár forintos extrahozzávaló kell ahhoz, hogy a spagettiszósz finomból mennyeivé váljon
A bolognait nem lehet megunni, de azért ha van kedve egy kis új ízt vinni a dologba, így egyszerűen ellenállhatatlan lesz a spagettiszósz!
Az Express című lap hívja fel a figyelmet egy mostanában divatossá vált receptváltozatra: a spagettiszósz újabban sokaknál egy relatíve ritkán alkalmazott fűszernövénytől kap különleges ízt.
Ez most a trend: mentás spagettiszósz
Olaszországban rengeteg helyen alapvető étel a paradicsomszószos tészta, aminek végtelen változata létezik. Európa nagy részében a darált húst tartalmazó verzió szerzett rendkívüli népszerűséget és bolognai néven terjedt el, bár kb. annyi köze van Bolognához, mint a nápolyinak Nápolyhoz vagy a párizsinak Párizshoz. (Létezik ugyan hagyománya a húsos-paradicsomos szósznak Bolognában, de más az összetevők aránya és nem száraztésztával eszik. Olaszországban a legritkább esetben kínál egy étterem „spaghetti alla bolognese” nevű ételt, és ha így is van, akkor is csak a tudatlan turisták kedvéért, figyelmeztet az olasz Wikipédia.) De akár hússal, akár anélkül csináljuk a spagettiszószt, a Redditen terjedő, jelenleg nagyon trendinek számító receptváltozat szerint rengeteget dob a dolgon, ha teszünk bele egy kis friss mentát is.
Olvasson bele, hogyan áradoznak a redditezők arról, hogy mennyire jót tesz a menta a spagettiszósznak:
„Ma paradicsomszószt készítettem, ugyanazzal a recepttel, amit mindig is használok, de volt itthon egy kis friss menta, így felaprítottam pár levelet – nem sokat, azt hiszem négy kisebb levelet –, és beledobtam a fűszerekkel együtt. Három órán át főztem lassú tűzön – Istenem...! Nehéz leírni azt az extra ízréteget, amit ez adott a szósznak. Természetesen nem olyan, mintha mentolos csokit vagy mentafagyit enne az ember. Inkább csak egyfajta kerekséget ad a szósznak.”
Más azt jegyezi meg – azok kedvéért, akik esetleg idegenkednének ettől az ötlettől –, hogy a menta igazán közeli rokona olyan fűszernövényeknek, amiket rendszeresen használnak a spagettiszószokban, azaz például az oregánónak (azaz szurokfűnek) és a bazsalikomnak.
Nem olasz recept: bolognai spagetti friss paradicsomból
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 800 g érett, lédús paradicsom (pl. lucullus vagy szívparadicsom);
- 300 g darált marhahús (vagy sertés-marha keverék);
- 1 közepes sárgarépa;
- 1 szál zeller;
- 1 fej vöröshagyma;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 2 evőkanál olívaolaj;
- 100 ml száraz vörösbor (elhagyható, de ajánlott);
- só, frissen őrölt fekete bors;
- 1 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom (vagy pár friss levél);
- friss petrezselyem vagy reszelt parmezán tálaláshoz;
- 400 g spagetti; és...
- 4 mentalevél!
Elkészítés:
A paradicsomokat leforrázzuk, majd a forró után jeges vízbe tesszük, meghámozzuk, kimagozzuk. A húsos részt felaprítjuk, botmixerrel pürésítjük. Az alaphoz finomra kell aprítani a vöröshagymát, zellert, répát és fokhagymát. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban az olívaolajon meg kell dinsztelni a zöldségeket közepes lángon 8–10 percig, amíg megpuhulnak és illatosak lesznek. Ekkor kell hozzáadni a darált húst és barnulásig pirítani.
Ha ez megvan, hozzáadjuk a vörösbort, ha van, illetve a paradicsomot és a zöldfűszereket – ebben a receptverzióban a mentát is. Van, aki egy csipet cukrot szintén ad a szószhoz, hogy a savanyúságot ellensúlyozza. Legalább 1,5-2 órán át érdemes lefedve, kis lángon főzni.
Ha a szószunk már a célegyenesben van, akkor jöhet egy újabb fazék víz, amikor az forr, abba mehet a spagetti, próbáljuk meg nem szétmállasztani, hanem az óra figyelésével al dente állagúra főzni. Ha kész, jöhet rá a paradicsomszósz és persze reszelt parmezán.
(Kiemelt kép: Pixabay/Hansuan_Fabregas)