5 tésztafőzési hiba, amit szinte mindenki elkövet
A tészta mindig jolly joker választás, de egyáltalán nem mindegy, hogyan főzzük.
Amikor nem tudjuk, mit is főzzünk, a tészta életmentő megoldás lehet, hiszen megfizethető, laktató és rendkívül sokoldalú. Azt azonban lehet, hogy nem tudta, egyáltalán nem mindegy, hogyan főzzük meg. Összeállításunkban most mutatunk 5 tésztafőzési hibát, amit szinte mindenki elkövet.
Túl kicsi edény használata
A tészta főzés közben jelentősen megduzzad, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő méretű edényben készítsük el. Ráadásul a tészta egyenletesebben fog megfőni, ha bő vízbe merítjük. 1 kiló tésztához 4-6 liter víz javasolt, ehhez pedig mindenképpen egy nagyon méretű edényre lesz szükség.
Ne feledje a sót!
Nagyon fontos, hogy a főzővizet meg kell sózni, mindezt annak érdekében, hogy a tészta végül ízletes legyen. Vannak, akik szerint a főzővíznek rendkívül sósnak kell lennie, de azért ez egy kicsit túlzás. Egy liter vízhez körülbelül 1 evőkanál sóra lesz szükség, értelemszerűen, ha több tésztát készít, több vízben, akkor ezt fel kell szorozni. A tökéletes sósság eléréséhez menet közben megkóstolhatja a vizet, csak vigyázzon, nehogy megégesse a nyelvét.
Olaj hozzáadása
Az olívaolaj hozzáadása a főzővízhez jó ötletnek tűnhet, mert azt gondolhatja, hogy ez megakadályozza a tészta letapadását az edény aljához. Ez viszont valójában nem teljesen igaz, inkább arról van szó, hogy a kifőtt tészta csúszós lesz, ami pedig megakadályozhatja azt, hogy a szószok jól bevonják. Szóval nem, olívaolaj nem kell a főzővízbe!
A tészta törése
A spagetti tésztát különösen sokan törik legalább félbe, azért, hogy bele férjen az edénybe. Erre viszont nincs szükség, ugyanis a tészta nemes egyszerűséggel belecsúszik a vízben, ahogy elkezd főni. Persze ehhez, ahogy már fentebb is említettük megfelelő méretű és magasságú edényre lesez szükség.
A főzési idő
Bár a tészták csomagolásán általában feltüntetik az ajánlott főzési időt is, de azért azt nem szabad mindig szentírásnak venni. A tűzhely kapacitásától is függhet, mennyi ideig kell főzni azt a bizonyos tésztát, szóval érdemes menet közben ellenőrizni, hogy kellően puha-e már. Hiába ír a csomagolás 10 percet, ha az ön tűzhelyén a 10. percben még kemény a tészta.
(Forrás: Real Simple, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)