Recept: gyors joghurtos lángos

A lángos akkor a legfinomabb, ha a tésztája vékony, kívül ropogós, belül pedig foszlós, és persze feltét is kerül rá bőven.

2024. április 12., 11:01

Szerző:

A lángos hungarikum, az országba érkező turisták magyar pizzaként szokták nevezni. Az aranybarnára sült tésztára hagyományosan fokhagymás olaj vagy tejföl és sajt kerül, persze ma már elképesztő a feltétválaszték – írja a Sóbors. Kipróbálhatjuk dinsztelt káposztával vagy marhapörkölttel, és ott vannak még a töltött verziók is.

A lángos eredete tisztázatlan: egyesek szerint a török időkben honosodott meg Magyarországon, mások szerint olyan régi ételről beszélünk, amit már az ókori rómaiak is fogyasztottak. A lángos nálunk a nyár hozadéka: nyári szabadtéri rendezvények, strandok, gyorsbüfék tipikus hazai étele – írja a Pénzcentrum. 

A lángos készítésének hagyománya az Agrárminisztérium közleménye szerint szorosan összefügg a kenyérsütés tradíciójával. „A tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós – írták, hozzátéve azt is, hogy hagyományosan a lángost reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják”.

Ilyen egy jó igazi piaci lángos 

Rengeteg recept kipróbálható. Létezik élesztős, krumplis vagy kefirrel dúsított tészta, gluténmentes változat is és diétás lángos is. A sima lángos kalória tartalma 350 kcal (natúr / alap lángos) és 500 kcal (sajtos tejfölös lángos kalória) között mozog attól függően, mi és mennyi a lángos feltétje. Mi most egy joghurtos változatot mutatunk, melyre jó sok tejfölt és sajtot tettünk.

A lisztet szitáljuk tálba, először keverjük össze a sóval, utána a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Végül adjuk hozzá a joghurtot, és a vizet is csorgassuk hozzá, dagasszunk belőle tésztát. A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, osszuk 6-8 darab cipóra, utána kenjük le olajjal, majd takarjuk le 15 percre és pihentessük még. A tésztagombócot lapítsuk kör alakúra, majd húzzuk ki, ügyelve, hogy a tészta ne szakadjon. Akkor jó, ha a széle vastagabb, a közepe vékony. A lángost bő, forró olajban süssük aranybarnára (oldalanként 2-3 perc), tejföllel és sajttal megpakolva kínáljuk.

Szinte nincs olyan hozzávaló, amellyel ne kísérleteztek volna az utóbbi években: hol a tésztába gyúrva, hol a töltelékhez adagolva, hol a feltétek közé pakolva. Próbálja ki káposztával, sütőtökkel, édesburgonyával, juhtúróval, gombával, virslivel, kolbásszal, darált hússal, vagy lecsóval! Nem beszélve az édes lángosokról, például mandulakrémmel, mézes szilvával vagy bármilyen lekvárral. Az így kapott végeremény már-már a fánkra emlékeztet – írja a balatonica.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tegnap 15:06

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

2024. április 29., 12:37

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.