A tökéletes nokedli titka: egyszerű trükkök, amivel garantált lesz a siker

A nokedli az egyik legkedveltebb házi tésztaféleség hazánkban, ám sokféle elkészítési módja létezik.

2024. február 15., 11:28

Szerző:

Az igazán gyakorlott háziasszonyok érzésből keverik a nokedli elkészítéséhez szükséges hozzávalókat, de most mutatunk egy alapreceptet, amivel az sem hibázhatja el, aki először fog hozzá a feladathoz. A tökéletes nokedli elkészítésének titka sokféle tényezőtől függ, néhány dologra azonban kiemelten fontos odafigyelni, ezeket szedtük össze cikkünkben.

A megfelelő tésztaösszetétel elengedhetetlen: fontos, hogy a nokedlitészta megfelelő arányban tartalmazzon lisztet, tojást, vizet és sót.

A klasszikus receptben 1 tojásra 100 g liszt jut, és ehhez kb. 50-60 ml víz szükséges.

A sóval érdemes óvatosan bánni, mivel ez befolyásolhatja a tészta tapadását.

A tökéletes nokedli titka

1. Jól elkevert tészta: elengedhetetlen, hogy a tészta alaposan össze legyen keverve, ne legyenek benne csomók vagy szárazon maradt liszt. Használhatunk ehhez kanalat, villát vagy akár robotgépet is.

2. Megfelelő főzési módszer: a nokedlitészta főzésekor ügyelni arra, hogy a víz lobogjon, és sózott legyen. A tészta szaggatásakor fontos, hogy a víz valóban forró legyen, mert ettől fog egyenletesen megfőni minden darabka. Kevergessük egy kicsit és várjunk, amíg feljönnek a nokedlik a víz tetejére. Ekkor egy szűrőkanállal merjük ki a vízből őket és öblítsük le, majd tegyük tálba.

3. Időzítés és főzési idő: a nokedlitészta kifőzése gyorsan történik, mindössze 2-3 perc alatt elkészül. Fontos figyelni rá, hogy a tészta ne főjön túl hosszú ideig, mert akkor könnyen gumissá válhat vagy szétfőhet, a kellemetlen állag pedig elronthatja az étkezés élményét.

4. Megfelelő eszköz: a legtöbben nokedliszaggatót használnak a főzéshez, ami lehet speciális is. Van, aki kanalat vagy lyukacsos szűrőkanalat vesz elő, ahogy a család többi tagjától tanulta. A lényeg, hogy magabiztosan használjuk, mert sok múlik a szaggatás sebességén is.

5. Frissen főzve a legjobb: a nokedli akkor a legfinomabb, ha frissen főzve fogyasztjuk el, mert utána hamar kiszárad vagy összeragad (még akkor is, ha főzés után folyó víz alatt lehűtöttük). Ha szeretnénk későbbre is eltenni néhány adagot, akkor érdemes lefedve tárolni a hűtőszekrényben.

Honnan ered a nokedli elnevezés?

Ha főzés közben bárki elgondolkodott már azon, hogy honnan származhat a nokedli, akkor itt a válasz. A nokedlit az osztrák konyhából vette át a magyar gasztronómia. Főképp a mérete és a szaggatás módja különbözteti meg a szlovák közvetítéssel elterjedt lengyel galuskától

A nokedli szavunk egyébként hasonlóan a hokedli, rahedli, puszedli, svindli szavunkhoz, a bajor-osztrák eredetű Nockerl szóból jött létre és mintegy 120 éve a délnémet-osztrák Nock (kavics, gömbölyded alakú szikla) szó kicsinyítőképzős változata nyomán terjedt el Magyarországon.

(Kép forrása: Pinterest)

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.