Gasztro: Sütőben sült fasírt
A fasírtot általában olajban sütik ki, ám most egy olyan receptet mutatunk, amely a sütőben sült fasírt elkészítését ismerteti.
A fasírt, más néven fasírozott vagy vagdalt, a magyar konyha egyik kedvelt étele, amely fűszerekkel ízesített, tojással és áztatott zsemlével összegyúrt darált húsból készül. Az étel eredete az ókorig nyúlik vissza: Marcus Gavius Apicius római szakácskönyvében már találhatók olyan receptek, amelyek különböző húsokból – például csirkéből, sertésből, nyúlból, sőt, pávából – készült húsgombócokat írnak le. Ezeket az apróra vágott húsokat tojással és vörösborba áztatott kenyérrel gyúrták össze.
A fasírt szó a német „faschieren" igéből származik, amelynek jelentése „húst vagdalni”. Az osztrák német „faschiertes Fleisch" (vagdalt hús) kifejezésből került át a magyar nyelvbe, először „fasírozott" formában, majd rövidült „fasírt"-ra.
A fasírt készítése világszerte elterjedt, számos kultúrában megtalálhatóak a darált húsból készült ételek különböző változatai. A magyar konyhában a fasírt hagyományosan olajban vagy zsírban sütve készül, és gyakran főzelékek kísérőjeként tálalják. Most egy olyan receptet mutatunk, amivel elkerülhető, hogy az olajszag beterítse a lakást, ez a fasírt ugyanis sütőben sül.
Sütőben sült fasírt recept
Hozzávalók
2 evőkanál zsemlemorzsa
50 dkg darált hús
só
2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál oregánó
1db tojás
olaj
bors
A Mindmegette receptje szerint két evőkanál zsemlemorzsát összekeverünk egy kevés meleg vízzel és pár percig állni hagyjuk.
A darált sertéshúst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a fűszereket. Kerül bele fokhagymapor, pirospaprika, majoránna és oregánó.
Ezután jön egy egész tojás, egy kevés olaj, a zsemlemorzsás keverék és a frissen őrölt bors. Kézzel alaposan összedolgozzuk.
A tepsire sütőpapírt teszünk és meglocsoljuk egy kevés olajjal.
A húsos masszából vizes kézzel golyókat formázunk, kissé ellapítjuk és az olajos sütőpapírra tesszük. 190 fokon, alsó-felső sütősi módban 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a fasírtokat.
(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Freepik)