Mentás zöldborsófasírt mennyei citromfüves mártogatóssal

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.

2024. május 1., 10:37

Szerző:

A zöldborsó az egyik legfontosabb konyhai alapanyagunk. Bár nem gyógynövény, az jótékony egészségügyi hatása nem elhanyagolható. A zöldborsó évezredek óta ismert haszonnövény, már az ókori görögök és rómaiak is termszetették, a középkorban pedig már több fajta borsót is ismertek. Nem véletlenül, hiszen a zöldborsó rendkívül gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalommal bír, és a rosttartalma is jelentős. Magas fehérjetartalmának köszönhetően kiváló húspótló készítmény, sok energiát ad a szervezetnek, ráadásul a különféle diétákban is helyet kaphat, hiszen a rosttartalma miatt segít a bélrendszer kipucolásában is. A zöldborsófasírt az egyik kedvenc tavaszi étel a családban, hiszen nagyon gyorsan elkészül, omlós, ízletes és különféle köretekkel is tálalható. Mi most egy mennyi citromfüves mártogatóst kínálunk hozzá.

Tavaszi mentás zöldborsófasírt citromfüves mártogatóssal

Hozzávalók

250 g kerti zöldborsó (vagy 100 g zöldborsó fehérje granulátum)

125g ricotta

2-3 leveles mentahajtás apróra vágva

egy csipetnyi só

1 púpozott evőkanál liszt

1 tojás

egy teáskanálnyi vaj

 

A mártogatóshoz

3 evőkanál majonéz

30 g görög joghurt

egy marék petrezselyem vagy citromfű

fél citrom leve és héja 

 

A borsót néhány percig bő vízben főzzük, amíg megpuhul. Lecsöpögtetjük, átöblítjük hideg vízzel. Hozzákeverjük a ricottát, az apróra vágott mentát, a tojást, a lisztet és a sót és a vajat. Ízesíthetjük citromfüves zöldfűszerrel, esetleg örölhetünk rá egy kevés borsot. Ha készen áll a sűrű massza, sütőpapírral bélelt tepsibe egy kanállal kis dombocskákat kanalazunk. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha egy kicsit meglapítjuk a dombocskákat a kanállal, akkor szebben átsülnek. Sütőben 180 fokon kb 20 percig sütjük a zöldborsófasítot, amíg meg nem pirul a teteje. Ha bizonytalanok vagyunk, egyet fordítunk meg, ha alul is szép aranybarna, készen van a fasírtunk.

A mártáshoz összekeverjük a majonézt, a görög joghurtot, a citrom héját és levét,  illetve az apróra vágott zöldfűszereket. Akkor érnek igazán össze az ízek, ha egy órára betesszük a hűtőbe.

Miután a mentás zöldborsófasírt megsült, melegen tálaljuk a citromfüves mártogatóssal. A menta szépen simul a zöldborsó ízéhez, a citromfű pedig kihozza mindkét zöld zamatát,

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)

2024. május 20., 16:31

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk?