Ez az almás sütemény egyszerre gyors, egyszerű és kápráztató – recept

Egy olyan almás sütemény receptje következik, amit kezdőknek is bátran ajánlunk, hiszen bárki pillanatok alatt el tudja készíteni.

2025. február 13., 10:30

Szerző:

A sütemény elkészítésének legbonyolultabb része, hogy meg kell hámoznunk három almát, ami valljuk be, nem igényel különösebb előképzettséget. Ez az iszonyatos fáradtság viszont bőven megtérül, hiszen ritka az olyan ember, aki nem rajong az almás sütikért.

A sütemény hozzávalói

A tésztához:

3 db tojás
150 gramm cukor
180 milliliter szoba-hőmérsékletű tej
80 gramm olvasztott vaj
300 gramm liszt
1 teáskanál sütőpor

Az almához:

3 darab átlagos méretű alma
1 darab citrom

Előkészítés

Miután összeszedtük gondolatainkat, és kimértük a hozzávalókat (kezdjük a tejjel, hogy szobahőmérsékletű legyen, mielőtt dolgozni kezdünk vele), gyorsan olvasszuk meg a vajat. Vannak erre mindenféle kacifántos módszerek, amik nagymamáról unokára szállnak, vagy éppen a szomszéd néni titkai. Ennél egyszerűbbet ajánlok: a mikrohullámú sütő a leggyorsabb megoldás.

Most már nincs mese, jöjjön az almahámozás: miután a héjától megszabadultunk, műtsük ki a csutkáját is, aztán vágjuk apró kockákra a gyümölcsöt. Ha ez megvan egy fél citrom levével locsoljuk le, akkor kevésbé barnul meg a levegőn.

Az utolsó előkészítő lépés következik: a lisztet és a sütőport egyszerűen keverjük össze. És bátran állíthatjuk, hogy mostantól minden legfeljebb ennyire lesz bonyolult, egészen a sütemény elkészültéig.

Most következik a szakmunka

Vegyünk elő egy keverőedényt, öntsük bele a tojásokat és a cukrot. Keverjük őket addig, amíg a kapott folyadék teteje kellemesen habos nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a tejet, megint keverjük egy kicsit, aztán fokozatosan adagolva mehet is bele a sütőporos liszt. Itt egy kicsivel hosszabb kevergetés következik, akár pár percig is tarthat, amíg teljesen homogén állagú lesz a tésztánk. Ezután hozzáöntjük az olvasztott vajat, és ismét homogénre keverjük. Végül egyszerűen hozzáöntjük az almakockáinkat. Itt már félre a habverőt, elég egy fakanállal vagy egy spatulával finoman belekeverni a gyümölcsöt, hiszen nem akarjuk pépesíteni.

Már csak sütni kell

Tényleg nincs más hátra, 180 fokra melegítsük elő a sütőt, öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe a tésztát, és a sütő közepén nagyjából fél óra alatt süssük készre. Egy tűpróba azért nem árthat.

Az utolsó lépés a türelmes várakozás, amíg a sütemény kihűl, utána felszeleteljük, és ha úgy érezzük, hogy plusz kalóriára van szükségünk, a tetejét megszórhatjuk porcukorral is.

(Képünk illusztráció, forrása a Pixabay)

Általában az élelmi rostban gazdag táplálkozást szokták ajánlani emésztési problémákra, főképp székrekedés esetén, ám nem is olyan egyszerű a napi élelmünkkel elegendő rostot bevinni szervezetünkbe. Íme a segítség, ami nem csodaszer, és bár egyre népszerűbb, mégis kevesen ismerik.