Házi marcipán 20 perc alatt – recept
A marcipán nem véletlenül lett királyi udvarok népszerű édessége, egyszerűen lehetetlen ellenállni neki. Hát még, ha az ember magának készíti el!
A marcipán eredetileg a Közel-Keletről származik, vélhetően Perzsiából, ahol már a 10. században is ismerték. Igazi hódító útja azonban a középkorban kezdődött, amikor nem is a felső tízezer, hanem csupán a felső párezer kedvence lett. Vélhetően a keresztes hadjáratok idején került Európába – akkor még mézzel és rózsavízzel készült. Mai neve valószínűleg arab eredetű, a spanyolországi Andalúzia mostani területén élő mórok hívhatták így ezt a finomságot. Nem kellett hozzá sok idő, hogy királyi udvarokban, fényűző arisztokraták találkozóin édesítse az életet.
Marcipán mindenütt
A ma már szerencsére mindenki számára hozzáférhető, bár még mindig elég drága édesség állandó kiegészítője az ünnepeknek, tortadíszek készülnek belőle, különféle süteményekben és desszertekben találkozhatunk vele, és a boltok polcain is akad bőven marcipánnal töltött csokoládé, karácsonykor pedig szinte mindenkivel szembejön a marcipános szaloncukor.
Készítse el otthon!
A marcipán elkészítése egyáltalán nem bonyolult művelet, gyakorlat nélkül is elkészíthető fél óra alatt, kis rutint szerezve pedig 20 perc után már a kész édességet majszolhatjuk, ráadásul a bolti ár kétharmadáért.
Nincs is másra szükségünk, mint 20 dekagramm hántolt mandulára, 20 dekagramm porcukorra és fél deciliter vízre.
Ha olyan mandulához jutunk csak, amin még rajta van a barna belső héja, akkor némi előkészületre is szükség lesz: 3-4 percig lobogó vízben főzzük a mandulát, és máris könnyen megszabadulhatunk a héjtól. Ezután viszont egy napig szárítanunk kell. Szerencsére ma már könnyen beszerezhető a hántolt mandula is, így ezt a műveletet megúszhatjuk.
A massza elkészítése roppant egyszerű: a mandulát ledaráljuk. Minél finomabbra sikerül, annál jobb (e sorok szerzője konyhai aprítógépben szokta őrölni). Hozzákeverjük a porcukor felét, a maradék cukorból pedig fél deci vízzel szirupot főzünk.
A szirupot lassan, kevergetés közben adagoljuk a cukrozott mandulához. Azért lassan, mert néha előfordulhat, hogy nem lesz szükségünk az összesre.
Ezután már nincs is más dolgunk, mint néhány perc alatt fényessé és formázhatóvá gyúrni a masszát, és már kész is a marcipán.
Ha valakit nem zavar az adalékanyagok jelenléte, akkor egy kis keserűmandula-aromát is tehet hozzá, esetleg ételfestékkel színezheti.
A kész masszát nem kell egyből elfogyasztanunk vagy felhasználunk, hűtőszekrényben akár hetekig is eláll, de kiszáradás ellen védeni kell.
(Fotó: Pixabay)