Így készül az egészséges csokoládétorta – lesse el egy profitól a receptet

Aki az ünnepekre nem a hagyományos süteményekkel készülne, annak érdemes megismerkednie egy-egy új recepttel is.

2024. november 27., 17:11

Szerző:

A szokásos ünnepi sütemények igazán finomak, de egy új recept mindig segíthet még különlegesebbé tenni a menüsort. Ha ezt még azzal is sikerül fokozni, hogy egészséges desszert kerül az asztalra, akkor igazán nincs miért aggódnia egyetlen háziasszonynak sem.

Rubin Eszter gasztronómus, cukrász azon dolgozik, hogy azok is kiélvezhessék az ízeket és a gasztronómia adta lehetőségeket, akik valamilyen intoleranciával küzdenek. Nagysikerű szakácskönyveivel már sokaknak segített olyan ötletekkel, amelyek megkönnyítik és egyben változatosabbá is teszik az étkezést azok számára, akik egészségügyi állapotokuk miatt bizonyos alapanyagokat nem fogyaszthatnak.

Jó hír, hogy ezúttal azoknak is segítséget nyújt, akik nem mernek egyedül belevágni egy-egy új recept elkészítésébe: az idei hanukavásáron egy workshop keretében keretében bárki megtanulhatja, hogyan érdemes elkészíteni egy-egy finomságot – hívta fel a figyelmet a zsidoprogramok.hu.

Új recept, régi hagyományok

Idén új helyszínen, az Óbudai zsinagógában nyílik meg a hanukavásár december 8-án, ahol számos újdonsággal találkozhatnak a látogatók, de a már megszokott programokon is részt vehetnek. A kiállítók rengeteg különlegességgel készülnek, amelyek akár ajándékként is megállják a helyüket: a kozmetikumoktól kezdve a kézműves tárgyakon át a kerámiákig, a gyermekjátékokig és ékszerekig mindenki megtalálhatja a legszebb darabokat. Zsidó tematikájú könyvek, egyedi, kézzel készített naptárak és festmények is várják az érdeklődőket, aki pedig megéhezne, akár gasztronómiai különlegességeket, süteményeket vagy desszertborokat is megkóstolhat az EMIH szervezésében megvalósuló eseményen – írja a zsido.com.

A hanukavásár december 8-án 10 és 18 óra között várja a látogatókat kortól függetlenül, hiszen mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. A belépés ingyenes, azonban aki regisztrál, azt egy különleges gyertyacsomaggal is meglepik a szervezők.

Rubin Eszter a hanukavásáron

A hanukavásárra már csak azért is érdemes ellátogatni, mert Rubin Eszter is gasztroworkshopot tart majd a helyszínen 11 és 13 óra között. Az Egészséges desszertek hanukára címmel meghirdetett worshopon a gasztrobloggerként és újságíróként is ismert cukrász személyesen mutatja be, hogyan készíthetőek el egyszerűen a mindenmentes finomságok. A programra az alábbi linken vásárolhatóak meg a jegyek.

További érdekesség, hogy megjelent Rubin Eszter hatodik kötete, Csodás desszertek glutén-, tej- és cukormentesen címmel, amely már elérhető a könyvesboltokban.
A könyv, amely ezúttal kizárólag a desszertekre koncentrál, hatalmas segítséget jelenthet azok számára, akik valamilyen betegséggel küzdenek: a pajzsmirigyproblémával élők, a felszívódási zavaroktól szenvedők, a cukorbetegek, a gluténérzékenyek és a laktózintoleranciával diagnosztizáltak is megtalálhatják a legfinomabb recepteket. Ám azoknak is érdemes lehet ellesni néhány ötletet és trükköt, akik számára fontos, hogy a lehető legegészségesebben táplálkozzanak.

Ízelítőként pedig álljon itt egy recept Rubin Eszter különlegességei közül – aki kipróbálna egy, a megszokottól eltérő, igazán különleges desszertet, annak érdemes elkészítenie ezt a finomságot:

SÜTŐTÖKÖS CSOKOLÁDÉTORTA SZEGFŰSZEGGEL

Hozzávalók:

  • 30 dkg sütőtök (hámozva mérve)
  • 30 dkg cukor- és tejmentes étcsokoládé
  • 1 dl frissen főtt kávé
  • 1 dl mandulatej
  • 5 tojás
  • 5 dkg vegán vaj
  • 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 4 csapott evőkanál édesítő
  • 6 púpozott evőkanál mandulaliszt

Elkészítés:

A sütőtököt puhára főzzük, majd leturmixoljuk. A mandulatejet a kávéval együtt megmelegítjük. Ezután felolvasztjuk benne a vajat, majd alacsony hőfokon, folytonosan kevergetve a csokoládét is. Elkeverjük benne a fűszereket.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd az édesítővel együtt felverjük a sárgáját is, és a két részt óvatosan összeforgatjuk úgy, hogy közben ne törjön össze a hab. A sütőtökös és a csokoládés masszát összekeverjük, beleforgatjuk a tojáshabot, végül beleszitáljuk a mandulalisztet.

Egy kb. 16 cm-es, kerek formába tesszük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 35 percig sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.

A szegfűszeg egészen különleges aromát ad a csokoládénak, elmélyíti az ízeket, karácsonyi hangulatba röpít. Fontos kiegészítés, hogy csak frissen a sütőből, langyosan érdemes tálalni, amikor beül még lágyan olvad a fűszeres csokoládékrém. Ettől lesz igazán különleges az élmény.

(Kiemelt képünk illusztráció a desszerthez. Forrás: Rubin Eszter)