Így készül a Michelin-csillagos sült csirke

Ha csak egyetlen sült csirke receptet próbálna ma ki, akkor ez legyen az!

2024. június 25., 13:49

Szerző:

Noha a sült csirke elkészítése elsőre nem tűnik egy bonyolult feladatnak, a szárnyas még a legnagyobb szakácstudománnyal rendelkezőkön is kifoghat. Éppen ezért Lisa Goodwin-Allen, a Michelin-csillagos Northcote étterem séfje elárulta, hogy szerinte milyen a tökéletes sült csirke.

Nos, a Roadster cikke szerint a séf szerint a kulcs a nagyon jó minőségű alapanyagban rejlik. Azt javasolja, elkészítés előtt harminc perccel már vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Ha pedig alacsonyabb hőmérsékleten sütjük, a hús egyenletesebben sül át, szaftos és zamatos marad.

A Lisa Goodwin-Allen szerint továbbá a kelleténél érdemes mindig egy picivel nagyobb csirkét venni, hogy a megmaradt húsból hatalmas szendvicset vagy éppen egy szép nagy adag Cézár-salátát tudjunk készíteni. Most pedig lássuk magát a receptet a tökéletes töltött sült csirkéhez.

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke
  • 100 gramm kockára vágott hagyma
  • 140 gramm kolbászhús
  • 100 gramm finomra vágott füstölt szalonna
  • 100 gramm zsemlemorzsa
  • 100 gramm vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 2 csipet só

Ezután pedig lássuk, hogyan is kell elkészíteni a világ legízletesebb töltött sült csirkéjét.

Az első lépés nem más, mint a sütő előmelegítése 120°C-ra, amivel megalapozzuk ebédünk következő óráit. Ezután jöhet a szárnyas előkészítése: óvatosan emeljük fel a bőrt a csirke melléről és combjáról, hogy a töltelék alá férjen, majd a csirkénket tegyük félre.

Harmadik lépésként egy serpenyőbe hevítsünk egy kis olajat, majd egy lezser mozdulattal dobjuk rá a kockára vágott hagymát és pároljuk üvegesre. Ha kész, ez is mehet a csirke mellé.

Egy közepes tálba tegyük bele a kolbászhúst, majd a finomra vágott szalonnát, a zsemlemorzsát, az olvasztott vajat, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Keverjük bele az előző lépésben üvegesre párolt hagymát, sózzuk és jól keverjük el.

Ezután a masszát osszuk ketté, ami azért fontos, hogy az egyik adagot a csirke megtisztított üregébe tehessük, míg a másikat szárnyas barátunk bőre alá halmozhassuk egyenletesen. Eközben persze érdemes ügyelni arra, hogy a bőr ne szakadjon el!

Végül jöhet a hatodik, egyben befejező lépés. A csirkét helyezzük rá egy tepsire, majd miután ez megtörtént, akkor jöhet az 1 óra 20 perces sütés. Ezen idő elteltével a sült csirkét vegyük ki a sütőből, majd tegyük félre negyed órára. Eközben a sütőt melegítsük fel 200°C-ra, majd tegyük vissza és további negyed óra alatt süssük a csirke bőrét ropogósra. 

Ezután már csak a tökéletes sült csirke elfogyasztása van hátra, amit mindenképpen frissen ajánlott megtenni. Jó étvágyat kívánunk!

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Mood4Food / foodcollection via AFP)

A bejgli mára összeforrt a karácsonnyal, az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékévé vált. De a sütemény amilyen finom, az elkészítése annyi bosszúságot okozhat, főleg ha szétreped. A következőkben azonban megmutatjuk, hogyan kerülhető el a probléma!