Ezt eszik a gazdag magyarok
Fura egy ízlésük van.
Kenguru, zebra, láma vagy krokodil: ilyen különlegességnek számító húsokat ehet a gazdag magyarok egy szűk rétege – írja az RTL. Az igazi ínyencek a grillszezonban a megszokott marha, csirke, sertés mellett már krokodilt, kengurut, zebrát vagy emut tesznek a grillrácsra.
A gazdag magyarok 27 ezerért veszik kilóját a krokodilnak
Magyarországon, szűk piacuk és fejletlenebbül szervezett termelésük miatt rendszerint nagyon borsos áron kaphatóak ezek az egzotikus húsok – írja a Pénzcentrum. Az igazi ínyencek azonban feljebb, avagy lejjebb is nyúlnak a polcon, és nem riadnak vissza az extrém húsoktól sem. Szinte hihetetlen, de ha felröppen egy hír elkóborolt, itthon egzotikusnak számító állatról, például kengururól, egyből megnő az érdeklődés a húsuk iránt.
A lap utána járt milyen egzotikus húsokat lehet kapni itthon. Friss zebrasteaket vagy krokodilbélszínt biztosan nem kapunk a jól megszokott áruházláncok húspultjában, érdemes inkább webáruházakat felkeresni, ahol mélyfagyasztott formában juthatunk hozzájuk nagyjából ezeken az árakon.
- Krokodilfarok: kb. 27 ezer Ft/kg
- Bölény burger: kb.13 ezer Ft/kg
- Kenguru felsál: kb 6 ezer Ft/kg
- Emu hús 2500 - 6000 Ft/kg között, de
- Emuzsír: kb. 2200 forint fél kiló
- Muflon: kb. 6500 Ft/kg
- Fagyasztott fűszervajas csiga 52 ezer Ft/kg – (alutálcás kiszerelésben)
- Békacomb 6 ezer forint/csomyg – 800 g
A krokodilnak a csirkemellhez hasonló megjelenésű és szerkezetű fehér húsa van, a struccnak, emunak viszont vörös a húsa, szintén keményebb, izmosabb állagról beszélünk. Ha tenyésztett állatról van szó, a különleges húsokat beszerezhetjük egyenesen a farmról is – Magyarországon már elérhető ebben a formában például a strucc vagy az emuhús is.
Európában az igazán egzotikus húsokra nincs valós piaci igény, de itthon látszik egy bizonyos ívű fejlődés a hagyományosnak számító termékpalettán: egyre több prémium húst állítunk elő, ezekre pedig valós igény is van már, azaz veszik az emberek, pláne a grillszezonban.
Krokodil sültkrumplival – megkóstolhatjuk egy fővárosi étteremben
Egy fővárosi étteremben a zebra hátszín steak 8990 forint, a muflon steak 7990 forint, a bölény steak 6990 forint, az ausztrál kenguru steak 6 990 forint, a krokodil steak14 990 forint – és ebben a köret még nincs benne. A felsorolt húsok általában bátran fogyaszthatók, elkészítésük nem bonyolultabb, mint a marhahús elkészítése. A krokodil húsa inkább a csirkéére emlékeztet, talán ezzel a legkönnyebb dolgozni. A zebra húsa leginkább a lóhúsra hasonlít tulajdonságaiban, amelynek fogyasztása ma Magyarországon már nem jellemző, de Dél-Olaszországban még szívesen fogyasztják napjainkban is.
Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint az ilyen húsok behozatal és értékesítése jól szabályozott, a megfelelő, harmadik országokra vonatkozó szabályok betartásával forgalmazhatók. Hozzátette, a kenguru húsával kapcsolatban ugyanakkor a civil szervezetek részéről felmerültek már aggályok, mivel ezeket az állatokat Ausztráliában vadként ejtik el. A kifogások szerint a termékpálya során nem szavatolható, hogy az uniós állatjóléti és a természetkárosítást megakadályozó szabályok érvényesülnek. A behozatal szigorítására 2023-ban petíció is került az Európai Parlament elé, ám az Európai Bizottság visszautasította azt, mondván: a kenguruk vadászata kellően szabályozott Ausztráliában, az állatok túlszaporodtak, vagyis nem veszélyeztetettek, az ausztrál élelmiszerbiztonsági rendszer pedig kellően szigorú ahhoz, hogy a behozott termékek ne jelentsenek veszélyt az európai fogyasztókra.
(Kiemelt képünkön: Húspástétom, krokodil nuggets, kenguru burger, ausztrál fish and chips és ausztrál hamburger látható egy ausztrál bárban, a The Rock Aussie Sport Bar & Grillben Nagoya Cityben, Aichi prefektúrában 2023. május 9-én. ( The Yomiuri Shimbun )
Koji Ito / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)