Íme, ők a leggazdagabb nyugdíjasok

Új és részletes adatsorokat közölt a KSH a nyugdíjakról, és nyugdíjasokról. Ezek szerint nyugdíjban vagy egyéb nyugdíjjellegű ellátásban Magyarországon 2 millió 423 ezer fő részesült 2024 elején, a jogosultak 76%-a korbetöltött öregségi nyugdíjat kapott – írja a statisztikai hivatal alapján a Portfolio.

2024. április 21., 15:15

Szerző:

Az elmúlt évek tendenciájának megfelelően az ellátottak száma 2024-ben tovább csökkent, ugyanakkor az ellátottak népességen belüli aránya kissé emelkedett - emeli ki a KSH. Az alábbi grafikonról leolvasható, hogy 11 év után akadt el a kedvező trend és fordult emelkedésbe az eltartotti arányszám.

Nyugdíjak átlagos összege

A nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők 2024 januárjában, a nyugdíjemelést követően átlagosan 211 819 forintot kaptak teljes ellátásként (a fő és a kiegészítő ellátás együttes összege), 11%-kal többet, mint az előző évben. Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forintot tett ki, a férfiak ellátása – összefüggésben a jellemzően hosszabb szolgálati idővel és a magasabb keresettel – több mint 36 ezer forinttal meghaladta a nőkét.

Minden ötödik öregségi nyugdíjas járandósága meghaladta a 300 ezer forintot, ugyanakkor a 120 ezer forintnál kisebb nyugdíjban részesülők aránya 9%-ot tett ki. A nagyon alacsony nyugdíjak jelentős része a külföldön szerzett jogosultságok melletti résznyugdíj volt.

Az alábbi részletes grafikonról leolvasható, hogy a legmagasabb, 600 ezer forint feletti havi nyugdíjkategóriában 8052 nő és 15825 férfi van jelen – írja a lap.

A boldog nyugdíjas élethez erre a 6 dologra van szükség a szakértők szerint

A boldog nyugdíjas élet egyik alappillére az anyagi biztonság, de van más is, amire érdemes gondolni, mielőtt elérjük a nyugdíjkorhatárt.

Mindegy, hogy irodában, építkezésen, egy kórházban, valamelyik oktatási intézményben vagy bárhol máshol töltjük a munkanapjainkat, a szívünk mélyén arra számítunk, hogy a végén boldog, kiegyensúlyozott és persze minél hosszabb ideig tartó nyugdíjas élet vár majd ránk. De hogyan lehet ezt elérni? A legtöbben azt hiszik, hogy az anyagi biztonság a legfontosabb, de ha megkérdezünk egy gyakorló nyugdíjast, azt fogja mondani, hogy ez csak egy kis része a boldogságnak. Egyéb tényezők is szükségesek ahhoz, hogy életünk utolsó éveit, évtizedeit a megérdemelt boldogságban és nyugalomban töltsük.

A boldog nyugdíjas élethez számos tényezőre van szükség, és a szakértők általában több dimenziót is figyelembe vesznek:

1. Pénzügyi stabilitás: Fontos, hogy a nyugdíjas éveinkre elegendő pénzügyi forrásunk legyen és ne kelljen – ha csak nem akarunk – napi több órát dolgoznunk, hogy fenntartsuk magunkat. Hazánkban az állami nyugdíjra támaszkodnak a legtöbben, de nyugdíjbiztosítás, megtakarítások, vagy más passzív jövedelemforrások is gondoskodhatnak arról, hogy meglegyen a napi betevő.

2. Egészség és jólét: Állítólag minél inkább közeledik valaki a nyugdíjkorhatárhoz, annál fontosabbá válik számára az egészsége. Az egészséges életmód fenntartása, a rendszeres orvosi vizsgálatok, a megfelelő étkezés és testmozgás hozzájárul a boldog és aktív nyugdíjas élethez.

3. Társas kapcsolatok: A családi és más társas kapcsolatok fenntartása, valamint új kapcsolatok kialakítása fontos minden életszakaszban.

A társas érintkezés sokféle lehet, mindenkinek más-más igénye van erre, de a szakértők szerint a hosszú és boldog élet egyik alapköve, hogy egy összetartó közösség tagja legyen az ember. 

4. Elfoglaltság és érdeklődési körök: A nyugdíjba vonulás után is fontos, hogy legyen egy hobbink, ami megadja azt a flow élményt, amit korábban a munka biztosított. Ez lehet önkéntes munka, bármilyen hobbi, új készségek elsajátítása, esetleg utazgatás.

5. Életcél és értékrend: Kutatások szerint a boldog nyugdíjas élet egyik feltétele a még meg nem valósított életcéljainak elérése és a már meglévő, kialakult értékeinek tiszteletben tartása. Sokan mondják a fiatalabb generációk tagjai közül, hogy a nyugdíjasok makacsok, nem lehet őket meggyőzni, valójában ez egy természetes folyamat. Ahogy idősödünk, egyre inkább elvárjuk, hogy a mi véleményünk legyen az irányadó, hiszen nagyobb tapasztalattal rendelkezünk.

6. Biztonságérzet: A biztonságérzet és a stabilitás fontos tényezője a boldog nyugdíjas életnek. Ez magában foglalhatja a biztonságos lakókörnyezetet, az egészségügyi és pénzügyi védelmet, valamint a család adta érzelmi biztonságot.

(Kiemelt kép: Bilibok Katalin postás (b) levelet ad fel Budapest XVIII. kerületében 2018. április 24-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)