Kié lesz a nyugdíj összege, ha meghal a nyugdíjas?

Sok nyugdíjas nem vagy csak alig van tisztában azzal, hogy kinek jár a nyugdíj, ha a jogosult meghal.

2024. április 17., 11:18

Szerző:

A nyugdíj ellátások utalása havonta, az esedékesség hónapjában (tárgyhónapban) történnek. Az utalások csak a magyar törvényes fizetőeszközben, vagyis forintban történnek. A nyugellátás folyósítását a nyugdíjas rendelkezése szerint szükséges végrehajtani postai úton, készpénzes kézbesítéssel vagy bankszámlára utalással.

A nyugellátást havonta, forintban kell folyósítani, legkorábban attól a naptól kezdve, amelytől azt megállapították, a jogosultság megszűnésének (megszüntetésének) napjáig, de – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – legfeljebb a jogosult elhalálozásának napját magában foglaló naptári hónap utolsó napjáig. Ebben a cikkünkben írtuk meg a rendes havi nyugdíj érkezésének időpontjait.

Meddig jár a nyugdíj, és mi van a jogosult halálát követően?

A folyósítás kezdő időpontja a nyugdíjmegállapító határozatban megjelölt nap, befejezésének ideje a jogosultság megszűnésének, megszüntetésének napja, legkésőbb a nyugdíjas halála hónapjának utolsó napja. A saját jogú és hozzátartozói nyugellátások folyósítása nyugdíjfolyósítási törzsszám, mint azonosító szám alatt történik – írja a Profitline. A törzsszámról szóló igazolást az ellátás folyósításának a kezdetekor küldi meg a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága a jogosult részére.

Mi a teendő a nyugdíjas korú elhalálozása esetén?

A nyugellátásban részesülő személy elhalálozását, és annak időpontját a vele közös háztartásban együtt élt:

- házastárs, 

- gyermek,

- unoka, 

- szülő,

- nagyszülő és

- testvér

egymást követő sorrendben, e hozzátartozók hiányában pedig:

- az örökös, vagy

- a nyugellátás felvételére jogosult más személy tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek.

Aki a jogosult halála esetén a kiutalt nyugellátást jogalap nélkül vette fel, köteles azt visszafizetni! A halál napját magában foglaló hónap végéig járó fel nem vett nyugellátás felvételére is a fent megnevezett személyek, a fent ismertetett sorrendben jogosultak. A fel nem vett ellátást a hozzátartozók a fenti sorrendben a halálesetet követő egy éven belül, ha a felvételre az örökös jogosult, a hagyatéki végzés jogerőre emelkedése napjától számított egy éven belül veheti fel. 

Ha a nyugellátás folyósításával kapcsolatban megadott adatokban változás következik be, ezt a nyugellátásban részesülő személy tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervhez. A bejelentéshez mellékelni kell az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot vagy annak hitelesített másolatát – írja a Nyugdíjguru. Amennyiben az ellátás utalása gyám vagy gondnok részére történt, a bejelentési kötelezettség őket terheli. 

A bejelentés a folyósítási törzsszám feltüntetésével teendő meg. A nyugellátás folyósításának megkezdésekor megadott folyósítási adatok a folyósítás alatt módosíthatóak. Így lehetőség van a készpénzben történő fizetési módról számlára utalásra áttérni, vagy fordítva. Mód van a folyósítási cím ideiglenes, meghatározott időtartamra történő megváltoztatására is, például egy hosszabb ideig tartó más címen történő tartózkodás esetén. Ezeknél az eseteknél azonban (pl. nyáron a nyaraló címére történő kifizetésnél) célszerű időben megküldeni a kérést a módosításra nézve, hogy a változtatás a kért időpontra megtehető legyen. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.