A Parkinson-kór tüneteit súlyosbítja, ha ezt eszi

Egy hosszú távú tanulmány szerint a napi tizenegy adag ultra-feldolgozott élelmiszer fogyasztása 2,5‑szer növeli az esélyét annak, hogy valaki korai Parkinson‑tüneteket tapasztaljon. 

2025. július 8., 16:55

Szerző:

A FoodNavigator Europe számolt be arról, hogy a Harvard és a Fudan Egyetem kutatói közel 43 000 közegészségügyi dolgozó több mint két évtizedes étrendi és egészségügyi adatait elemezték, és azt találták, hogy azok a résztvevők, akik naponta körülbelül 11 adag élelmiszeripari terméket ettek, köztük a chipset, cukros üdítőket vagy hot‑dogokat, 2,5‑ször nagyobb eséllyel mutattak három vagy több korai Parkinson‑kórhoz kötődő tünetet – például alvászavarokat, szaglásvesztést vagy depressziót, mint azok, akik csak napi 2–3 adagot fogyasztottak. A legideálisabb persze az, hogyha az ember egyáltalán nem fogyaszt ultra-feldolgozott élelmiszeripari termékeket.

A kóla, a chips vagy hot-dog is okozhat Parkinson-kórt

Az ilyen „ultra-feldolgozott ételek” nem egyszerűen tartósak, tele vannak tartósítószerekkel, mesterséges aroma- és ízfokozókkal, amelyek felfokozzák ugyan az élvezeti értéküket, ám ettől hosszú távon egészségkárosító hatásuk lehet. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a tanulmány összefüggést és nem bizonyított okozati kapcsolatot mutatott ki, vagyis nem bizonyítható egyértelműen, hogy ezek az élelmiszerek maguk okozzák a Parkinson-kór tüneteit.

Korai Parkinson-tünetek közé tartozik például alvás közbeni szokatlan mozgások, amikor az ember fizikailag megéli, mintegy „eljátssza” az álmait, az emésztési nehézségek, a szaglásvesztés, a fájdalmak, a nappali álmosság vagy a depresszió. Bár ezek gyakoriak is lehetnek az életkor előrehaladtával, ha több egyszerre jelentkezik, az jóval nagyobb rizikót jelez, a korábbi vizsgálatok szerint akár 23-szorosat. Az összefüggés már az étrend alapján 1986-ban mérhető volt, míg az egészségügyi tünetek csak 2012 után jelentkeztek – ez arra utal, hogy a minta nem fordított, azaz a tünetek nem befolyásolták volna a korábbi étkezési szokásokat .

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az ultra-feldolgozott ételek fogyasztásának visszaszorítása és a mediterrán vagy MIND-struktúrájú táplálkozás előtérbe helyezése lehetőség szerint mérsékelheti az agy öregedési folyamatait, bár egyelőre nem tudni, pontosan milyen mechanizmusokon keresztül: elképzelhető, hogy az adalékanyagok gyulladást, oxidatív stresszt váltanak ki az idegrendszerben, vagy megváltoztatják a bélflórát.

Ha valóban fontos önnek a hosszú távú kognitív-mentális frissesség, nem csak a kalóriabevitelre, hanem a feldolgozottságra is figyelni kell. Készételek helyett inkább főzzünk otthon, nyers zöldségeket, gabonát, halat, olívaolajat válasszunk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)