Meglepő kutatás: itt jelentkezhetnek először a Parkinson-kór tünetei

Egy kutatás szerint, a Parkinson-kór tünetei teljesen máshol jelentkeznek, mint azt sokan gondolnák.

2024. október 21., 18:01

Szerző:

A Parkinson-kór egy igazán borzalmas betegség, ami fokozatosan mozgás-, mobilitás- és beszédproblémákat okoz. Régóta egy olyan betegségnek tekintik, amelynek az első tünetei a végtagokban vagy az agyban jelentkeznek, ám egy friss kutatás szerint, egészen máshol lehet észlelni a legelső jeleket- számolt be róla a Women’s Health magazin.

Itt jelentkezhetnek a Parkinson-kór legelső tünetei

A JAMA Network Openben közzétett új tanulmányt az emésztőrendszeri problémák és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot elemezte. A kutatók 9350 olyan személy leleteit elemezték, akik korábban nem szenvedtek Parkinson-kórban. Felfedezték, hogy azoknak, akiknek károsodott a nyálkahártyájuk, 76 százalékkal nőtt a kockázata annak, hogy később Parkinson-kórt diagnosztizálnak.

A kutatók arra jutottak, hogy azoknak az embereknek ajánlott jobban figyelniük, akiknek valamilyen emésztőrendszeri betegségük van, esetleg károsodott a nyálkahártyájuk.

„A bél első rétege a nyálkahártya egy rétege, amely védő hatású. Károsulhat, ha gyulladás lép fel”

– mondta Jocelyn J. Chang, a tanulmány vezető szerzője és a Tufts Egyetem Orvostudományi Karának harmadéves orvostanhallgatója.

Nem ez az első tanulmány, ami azt vizsgálja, hogy milyen kapcsolat van a bélrendszer és a Parkinson-kór között. A Neuron folyóiratban tavaly megjelent tanulmány megállapította, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél kezdeti gyomor- és bélrendszeri elváltozások léphetnek fel.

„Azt találtuk, hogy a Parkinson-kórban szenvedőknek két populációja lehetséges– egyeseknél fentről lefelé (az agyból), másoknál pedig a bélből alakul ki. A második populációra vonatkozóan az adatok azt mutatják, hogy ezeknél az embereknél sokkal korábban jelentkeznek gyomor- és bélrendszeri tünetek, és a bélszinten változásokat tapasztalnak”

– mondta Jocelyn J. Chang. A szakember azonban hozzátette, hogy ez az elmélet még nem igazolt 100 százalékosan, jelenleg csak egy hipotézis.

Így jelentkezhet a Parkinson-kór a bélrendszerben

A szakértők szerint az egyik jel az, ha valakinek rendszeresen székrekedése van, és ezt nem tudja megszüntetni. A másik jellemző tünet, amivel sokan szembesülnek a nyelési nehézségek. Jocelyn J. Chang kihangsúlyozta, hogy a bélrendszeri problémák nem jelentik azonnal, hogy valakit Parkinson-kórral fognak diagnosztizálni.

„A nyálkahártya károsodása gyakoribb, mint azt a legtöbb ember gondolná. A Parkinson-kórt még mindig a nyálkahártya károsodást szenvedők igen kis százalékánál diagnosztizálják.”

– mondta a szakértő. Azonban felhívta a figyelmet, hogy nagyon fontos a rendszeres testmozgás, mivel ezzel lehet a legjobban csökkenteni a Parkinson-kór kialakulásának a kockázatát.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)