A Parkinson-kór kialakulását is megjósolhatja a mesterséges intelligencia

Egy különleges diagnosztikai rendszer a Parkinson-kór kialakulását is előre jelezheti.

2024. június 20., 13:32

Szerző:

A mesterséges intelligencia segíthet a Parkinson-kór korai diagnosztizálásban – számolt be róla a HVG.

Számos egyéb betegséghez hasonlóan a Parkinson-kór esetében is korai felismeréssel lehet a legtöbbet tenni azért, hogy a betegek életminősége ne romoljon gyors és drasztikus mértékben.

Egyelőre a tudomány sem tudott választ adni arra, hogyan előzhető meg a betegség, és a gyógyítása sem lehetséges, a betegség által okozott tünetek mértéke azonban kordában tartható, ha a Parkinson-kórt egy korai stádiumban sikerül diagnosztizálni.

Éppen ezért kulcsfontosságú az első jelek felismerése, és ebben látják a kezelés legfontosabb lépését a brit és német kutatók is. A University College London és a Göttingeni Egyetem kutatói közösen dolgoztak annak érdekében, hogy kifejlesszenek egy speciális diagnosztikai módszert, ami segíthet abban, hogy már jóval a betegség kialakulása előtt fény derüljön arra, mely páciensek veszélyeztetettek.

A Parkinson-kór nem gyógyítható, de lassítható a terjedése

Az idősebb generációk körében a Parkinson-kór előfordulási aránya növekszik a legnagyobb mértékben – a neurodegeneratív betegség világszerte 10 millió embert érint. A betegséget egy agyban felhalmozódó fehérje okozza, amely károsítja és elpusztítja a dopamintermelésért felelős idegsejteket.

Ennek következtében folyamatosan súlyosbodó tünetek lépnek fel a pácienseknél, leggyakrabban remegés, izommerevség, mozgásszervi problémák, idegfájdalom és szédülés jelentkezik náluk. Emellett az sem ritka, hogy a betegeknél egyensúlyproblémák alakulnak ki, és a memóriavesztés is tipikus tünet.

A kutatók a Nature Communications című tudományos lapban jelentették meg kutatásuk eredményét, és arról számoltak be, hogy a mesterséges intelligencia segítségével akár évekkel előre is jelezhető a Parkinson-kór kialakulása. Módszerük lényege, hogy a betegtől levett vérmintát a mesterséges intelligencia segítségével is megvizsgálják, amely jóval pontosabb eredményt adhat, mint az eddigi vizsgálatok. A speciális diagnosztikai rendszer akár 7 évvel a Parkinson-kór kialakulása előtt jelezheti, hogy ki az, aki potenciálisan veszélyeztetett.

A módszer meglehetősen veszélytelen, ráadásul 100%-os pontossággal működik, így minden esélye megvan arra, hogy gyorsan megkapja az engedélyeket: ebben az esetben már be is építenék az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerébe.

A szakemberek további kutatásokat végeznek, ugyanis úgy gondolják, a módszerük még a jelenleginél is korábban jelezheti majd a betegséget, ha a megfelelő technológiát alkalmazzák a jövőben.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.