A Parkinson-kór kialakulását is megjósolhatja a mesterséges intelligencia

Egy különleges diagnosztikai rendszer a Parkinson-kór kialakulását is előre jelezheti.

2024. június 20., 13:32

Szerző:

A mesterséges intelligencia segíthet a Parkinson-kór korai diagnosztizálásban – számolt be róla a HVG.

Számos egyéb betegséghez hasonlóan a Parkinson-kór esetében is korai felismeréssel lehet a legtöbbet tenni azért, hogy a betegek életminősége ne romoljon gyors és drasztikus mértékben.

Egyelőre a tudomány sem tudott választ adni arra, hogyan előzhető meg a betegség, és a gyógyítása sem lehetséges, a betegség által okozott tünetek mértéke azonban kordában tartható, ha a Parkinson-kórt egy korai stádiumban sikerül diagnosztizálni.

Éppen ezért kulcsfontosságú az első jelek felismerése, és ebben látják a kezelés legfontosabb lépését a brit és német kutatók is. A University College London és a Göttingeni Egyetem kutatói közösen dolgoztak annak érdekében, hogy kifejlesszenek egy speciális diagnosztikai módszert, ami segíthet abban, hogy már jóval a betegség kialakulása előtt fény derüljön arra, mely páciensek veszélyeztetettek.

A Parkinson-kór nem gyógyítható, de lassítható a terjedése

Az idősebb generációk körében a Parkinson-kór előfordulási aránya növekszik a legnagyobb mértékben – a neurodegeneratív betegség világszerte 10 millió embert érint. A betegséget egy agyban felhalmozódó fehérje okozza, amely károsítja és elpusztítja a dopamintermelésért felelős idegsejteket.

Ennek következtében folyamatosan súlyosbodó tünetek lépnek fel a pácienseknél, leggyakrabban remegés, izommerevség, mozgásszervi problémák, idegfájdalom és szédülés jelentkezik náluk. Emellett az sem ritka, hogy a betegeknél egyensúlyproblémák alakulnak ki, és a memóriavesztés is tipikus tünet.

A kutatók a Nature Communications című tudományos lapban jelentették meg kutatásuk eredményét, és arról számoltak be, hogy a mesterséges intelligencia segítségével akár évekkel előre is jelezhető a Parkinson-kór kialakulása. Módszerük lényege, hogy a betegtől levett vérmintát a mesterséges intelligencia segítségével is megvizsgálják, amely jóval pontosabb eredményt adhat, mint az eddigi vizsgálatok. A speciális diagnosztikai rendszer akár 7 évvel a Parkinson-kór kialakulása előtt jelezheti, hogy ki az, aki potenciálisan veszélyeztetett.

A módszer meglehetősen veszélytelen, ráadásul 100%-os pontossággal működik, így minden esélye megvan arra, hogy gyorsan megkapja az engedélyeket: ebben az esetben már be is építenék az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerébe.

A szakemberek további kutatásokat végeznek, ugyanis úgy gondolják, a módszerük még a jelenleginél is korábban jelezheti majd a betegséget, ha a megfelelő technológiát alkalmazzák a jövőben.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)