A Parkinson-kór megelőzésében ez az élelmiszer nagy segítség

A kutatók úgy vélik, a megfelelő táplálkozás a Parkinson-kór kialakulását is meggátolhatja.

2024. október 4., 10:32

Szerző:

A Parkinson-kór az egyik legrettegettebb időskori betegség, azonban egy friss tanulmány szerint akár egy bizonyos élelmiszer is megelőzheti, illetve lassíthatja a betegség súlyosbodását – hívta fel a figyelmet a Science Alert.

A Parkinson-kór elsősorban az idegrendszert érinti, és rendkívül erős tüneteket is kiválhat. Ezek közé tartozik az izmok remegése, merevsége vagy a mozgásképtelenség. Ennek hátterében az áll, hogy a betegség következtében elhalnak a dopamint termelő idegsejtek az agyban, pedig erre a testben termelődő vegyületre szükség van a mozgás szabályozásához.

A betegség önmagában nem halálos, de a tünetek egyrészt a mindennapi életet is jelentős mértékben megnehezítik, másrészt olyan szövődményekhez vezethetnek, amelyek életveszélyes állapotot, majd a beteg halálát is előidézhetik. A Parkinson-kór kialakulásától sokan rettegnek, ugyanis egyelőre sajnos nem gyógyítható betegségről van szó.

A Parkinson-kór és a táplálkozás között van kapcsolat

Azt már korábban megállapították a kutatók, hogy a páciens étrendje és a betegség között van összefüggés. A különböző élelmiszerekben található antioxidánsok nagyon fontosak a Parkinson-kór szempontjából, ugyanis enyhíthetik a tüneteket, vagy akár meg is előzhetik a káros hatásokat.

A szakemberek egereken végeztek kutatásokat annak érdekében, hogy feltérképezzék a folyamatot. Kiderült, hogy a számos növényben és gyümölcsben is megtalálható resveratrol nevű vegyület képes megvédeni a dopamint termelő neuronokat a pusztulástól, ezzel pedig megelőzi a Parkinson-kór legsúlyosabb következményét.

A resveratrol különösen nagy mennyiségben található meg a piros szőlőben, a bogyós gyümölcsökben illetve a földimogyoróban, így ezek fogyasztása az egyéb előnyökön kívül is hasznos lehet a szervezet számára. Ám nem csak ezek az élelmiszerek segíthetnek a betegség szempontjából, és számos egyéb vegyület is fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A memóriavesztés is ott van a betegség tünetei között, ez ellen olyan anyagok védhetnek, amelyek szintén a szőlőben, a gránátalmában, a bogyós gyümölcsökben és a diófélékben vannak jelen, de ugyanennyire fontos a spenót és a brokkoli fogyasztása is. Fény derült arra is, hogy még a tea antioxidánsai is jót tesznek, így ennek a fogyasztása is ajánlott.

A legfrissebb kutatások alapján az egyértelművé vált, hogy az Ecklonia cava alga lassíthatja, vagy akár meg is előzheti a Parkinson-kór kialakulását. Az idén nyilvánosságra hozott tanulmány szerint az algában található antioxidánsok védelmet nyújtanak a neuronok számára a szabad gyökökkel szemben, így azok nem károsítják a működésüket.

Ezt az algafajtát elsősorban az ázsiai konyha használja szívesen, különösen a levesek és saláták elkészítéséhez. Ma már több étrend-kiegészítőben is megtalálható a kivonata, a kutatók pedig tovább vizsgálják a felhasználási lehetőségeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)