A Parkinson-kór kialakulásában a bélrendszer állapota is szerepet játszik

A csökkent B-vitamin szint és a Parkinson-kór közötti összefüggést tárta fel egy friss kutatás.

2024. június 28., 15:46

Szerző:

A kutatók már egy ideje gyanítják, hogy a bélrendszerünk és agyunk közötti kapcsolat szerepet játszhat a Parkinson-kór kialakulásában. Most pedig azonosították is az érintett bélmikrobákat, és összekapcsolták a riboflavin (B2-vitamin) és a biotin (B7-vitamin) csökkent szintjével – írja a Nagoya Egyetem friss kutatását szemlézve a Science Alert. A Házipatika oldalán közölt friss kutatás szerint „a B2- és/vagy a B7-vitamin pótlása valószínűleg jótékony hatású a Parkinson-kóros betegek egy részénél".

Az egészséges nyálkahártya a B-vitamin szinttől függ

Korábbi kutatások eredményei alapján tudható volt, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek mikrobiomjában változások mennek végbe, már jóval az első tünetek megjelenése előtt. A mostani tanulmány 94 érintett és 73 egészséges japán kontrollbeteg székletmintáját elemezve összehasonlította az eredményeiket Kínából, Tajvanról, Németországból és az Egyesült Államokból származó adatokkal. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a bélbaktérium-közösségek változásai hatására a Parkinson-kórban érintetteknél csökkent a riboflavin és a biotin szintje.

Azt is kimutatták, hogy a B-vitaminok hiánya összefüggött azon molekulák csökkenésével, amelyek segítenek az egészséges nyálkaréteg kialakításában a belekben. Gyanújuk szerint a meggyengült védőréteg a bélrendszer idegrendszerét több olyan toxinnak teszi ki, amelyekkel ma már rendszeresebben találkozunk. Ezek közé tartoznak például a tisztító- és a növényvédő szerek. A kutatók szerint tehát lehetséges, hogy a nagy dózisú B-vitamin megelőzheti a károsodás egy részét.

Az egészséges bélrendszerrel kisebb az esélye a Parkinson-kór kialakulásának

Mindez azt sugallja, hogy a betegek egészséges bélmikrobiomjának biztosítása szintén védelmet nyújthat, akárcsak a környezetünkben lévő mérgező szennyezőanyagok csökkentése. Természetesen az érintetteknél számos ok merülhet fel, ezért minden egyes beteget egyedileg kellene értékelni. A szakemberek szerint azonban segítene a terápia felállításában, ha minden betegnél egyéni bélmikrobióta-analízist vagy székletanyagcsere-elemzést végeznének a jövőben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: geralt via Pixabay)