Éhezés nélkül is olvadnak a kilók a mediterrán diéta segítségével

Ideális és egészséges megoldás azoknak, akiket megrémít, hogy egy diéta alatt nem lehet enni.

2024. szeptember 19., 17:05

Szerző:

A fogyás a nyár elmúltával is fontos cél lehet, a mediterrán diéta pedig éppen ebben segít, ráadásul rendkívül ízletes fogásokat tartalmaz – hívta fel a figyelmet az Egészség Kalauz.

A Földközi-tenger mediterrán országainak konyháját rengetegen kedvelik, nem véletlenül: könnyű és ízletes alapanyagokból állnak össze a fogások, és számos ételt büntetlenül lehet élvezni, ugyanis egyáltalán nem hizlalnak. Az olasz és a görög ízek a legnépszerűbbek, a mediterrán diéta is ezeket használja fel.

Érdemes tudni, hogy a mediterrán diéta bárki számára követhető, és még akkor is érdemes kipróbálni, ha valaki egyszerűen csak szeretne egészségesebben táplálkozni.

A mediterrán diétát nem nehéz betartani

A fogyókúrázók körében többek között azért annyira sikeres ez a diéta, mert nem tartalmaz szigorú utasításokat, és valójában olyan elemek beépítésével teszi könnyebbé a fogyókúrát, amelyekhez nem kell nagy áldozatokat hozni. Így a sikerélmény is garantált, és senkinek nem megy el a kedve a rengeteg tiltás miatt.

A vízfogyasztás alapvetés, ebből minél nagyobb mennyiség fogyasztását javasolják a szakértők. Ezzel szemben a só használata csak mérsékelten ajánlott, érdemes inkább fűszerekkel kiváltani azt: így a fogások is ízletesebbé válnak.

Halféléket hetente kétszer-háromszor is lehet fogyasztani, az állati eredetű fehérjék helyett azonban a növényi alapú termékek kívánatosabbak. Természetesen rendkívül sok zöldség és gyümölcs található a mediterrán diéta receptjei között, ami nem is véletlen, hiszen ezekben számos fontos vitamin és ásványi anyag is fellelhető, ugyanakkor nem hizlalnak. A sajtok és a tejtermék fogyasztása sem tiltott, ezekből akár remek szószok is készíthetőek a salátákhoz.

Az egyetlen ételtípus, amelynek a csökkentését minimalizálni kell, az a szénhidrátokat tartalmazó ételek kategóriája, például az édességek. Bár sokak számára ez fájdalmas lehet, de a felesleges kilók csak így tudnak eltűnni. Ezen kívül a vörös húsokból is csak minimális mennyiséget szabad elfogyasztani.

A szakemberek szerint a mediterrán diéta a legegészségesebb formája a fogyókúrának. Éhezésről szó sincs, így nem alakul ki jójóeffektus, ráadásul nem csupán 2 hétig fenntartható, hanem akár egy teljes életmódváltás alapja is lehet. Hatalmas előnye az is, hogy még azok is alkalmazhatják, akiknek az állapotuk miatt számos egyéb szempontot is figyelembe kell venniük: a szív- és érrendszeri problémával, illetve cukorbetegséggel küzdők is bátran követhetik ezt a diétát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)