Álomdiéta: így lehet fogyni alvás közben

A hibernációs diéta, vagyis az álomdiéta nem kínál kevesebbet, minthogy alvás közben csökkenti a súlyfelesleget.

2024. szeptember 17., 17:13

Szerző:

A hibernációs diéta vagy álomdiéta nem újabb csodákat ígérő diéta, hanem tudományos kutatásokon és a testünk nyugalmi működésének ismeretén alapul – írja a Blikk. A diéták többsége a táplálékbevitel korlátozására és a fizikai aktivitás növelésére összpontosít, a hibernációs diéta azonban más megközelítést kínál. 

Az álomdiéta lényege, hogy karcsúra alussza magát

Az álomdiéta módszerének alapja, hogy alvás közben is hasznát vehetjük a természetes zsírégető folyamatoknak. Ennek a diétának a fő elve az, hogy a szervezet nyugalmi állapotban a zsírtartalékokat használja fel energiaként. Ez a diéta nem az éhezésről vagy drasztikus megszorításokról szól, hanem a szervezet természetes működésének támogatásáról.

A diéta a lefekvés előtti mézfogyasztáson alapul. Különösen hangzik, igaz? A méz nem éppen kaloriacsökkentő étel, és mégis a legmegfelelőbben támogatja az optimális zsírégetést. Az enzimekben és antioxidánsokban gazdag természetes édesítőszer, a méz serkenti az anyagcserét és szabályozza a vércukorszintet, megkönnyítve a szervezet számára, hogy mélyalvási fázisba kerüljön, amely során olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek felgyorsítják a zsírégetést. Egy vagy két evőkanál méz elfogyasztása közvetlenül lefekvés előtt kulcsfontosságú lépés abban, hogy a szervezet nyugalmi állapotban is megkezdhesse a zsírtartalékok lebontását.

A mézfogyasztás mellett az is fontos, hogy napközben átálljunk egy kiegyensúlyozottabb és egészségesebb étrendre, vagyis hogy növeljük a friss gyümölcsök és zöldségek, az egészséges zsírok, például a diófélék és az avokádó, valamint a minőségi fehérjék, például a csirke, a hal és a hüvelyesek fogyasztását. Kerülendő ugyanakkor a feldolgozott élelmiszerek, a cukor és az alkohol fogyasztása.

Támogathatja a diéta hatékonyságát azzal, hogy rendszeresen mozog. Az olyan erőgyakorlatok, mint a guggolás, a fekvőtámasz vagy más, otthon illetve az edzőteremben végezhető gyakorlatok ugyanis segítenek megőrizni az izomtömeget, így nem az izomból fog fogyni, hanem a zsírból.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)