Filléres diéta: mintaétrend a leghatékonyabb olcsó zsírégető ételekkel, amik felpörgetik az anyagcserét

Nem mindenki engedheti meg magának a drága táplálékkiegészítőket, amelyek segítenek a zsírégetésben. A mozgás mellett azonban a tudatosan megválasztott zsírégető ételekkel biztosan sikeres lesz a diéta.

2024. szeptember 13., 08:51

Szerző:

Annyiféle diéta létezik, hogy az ember már azt sem tudja, melyiket válassza. Ráadásul a legtöbbnek komoly költségei vannak, mert vagy olyan ételekre épül, amelynek az alapanyagai nem olcsóak, vagy pedig olyan táplálékkiegészítők használatát javasolja, ami szintén kiüríti a pénztárcánkat. Ám létezik egy filléres módja is a diéta megtartásának: egyszerűen a megfelelő hétköznapi ételeket kell úgy összeválogatni, hogy a végeredményképp ne a pénztárcánk legyen karcsú, hanem a derekunk. Ráadásul mindezt anélkül, hogy közben koplalnunk kellene!

A filléres diéta élelmiszerei

Egyes zöldségek, gyümölcsök, hús- és szénhidrátfélék nemcsak viszonylag alacsony kalóriatartalmuknál fogva kerülnek a fogyókúrás étrendekbe. Mivel felpörgetik az anyagcserénket is, rövid idő alatt látványosan fogyhatunk. Ezek egy részét korábbi cikkeinkben már részletesen bemutattuk, a linkekre kattintva elolvashatja őket, ha korábban kihagyta volna!

  • Alma: az alma megakadályozza az „alma típusú” elhízást, vagyis a hasi zsír lerakódását! A benne található zsírégető hatóanyag a pektin, egy vízben oldódó rostféle. Nem hagyja, hogy a sejtek beépítsék a szervezetbe jutó zsírt, ugyanakkor elősegíti a gyümölcsben lévő folyadék felszívódását, ezáltal felgyorsul a méreganyagok kiürítése a testből.
  • Árpa: Egycsészényi csak 170 kalória, kiváló fehérjeforrás, de alig van benne zsír.
  • Bab, brokkoli: Főként akkor érdemes sokat ennünk, ha ritkán szerepel húsféle az étrendünkben: hasonlóan sok fehérjét vihetünk be vele, ám kikerülhetjük a zsírt. Kevésbé fúj fel, ha a babot főzés előtt alaposan átmossuk, majd még forrásban lévő vízzel le is öntjük, és 3-5 órát a vízben áztatjuk.
  • Cékla: Az ősz és a tél legjobb vitaminbombája és ásványianyag-forrása a cékla és annak levele. Remekül méregtelenít, nyersen is tehetjük salátába, vagy lepréselve a levét is megihatjuk. 
  • Csili/ Csípős paprika: Zsírégető csodaszer kapszaicin-tartalma miatt. Még 20 perccel azután is hat, hogy megettük a csípős ételt. Nem elhanyagolható szempont, hogy a fűszeres ételek kis mennyiségben is teltségérzetet okoznak.
  • Grépfrút, citrom: A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuknál fogva gyorsítják a zsírok feldolgozását. A grépfrút különösen gazdag rostban, ennek előnye, hogy több ideig tart megemészteni, mint egy kevésbé rostdús ételt, tehát sokáig eltelít, mégsem kalóriadús.
  • Fahéj: Az egészséges szervezetben szabályozza a vércukrot, ami a fogyókúra alatt különösen fontos. Természetes édesítőszerként is használhatjuk, a teát és a kávét nagyobb mennyiségben annyira aromássá teszi, hogy nem is kell bele cukor.
  • Káposzta: Képes megakadályozni, hogy a cukrok és más szénhidrátok zsírrá alakuljanak át a szervezetben. Jódtartalmánál fogva megtisztítja a testet a méreganyagoktól.
  • Paradicsom: Enzimjei a vesére hatnak: vízhajtó hatású, így a felgyülemlett zsírt is segít hamar kiüríteni a vizelettel.
    Uborka: Hasonlóan a paradicsomhoz, magas víztartalma és vízhajtó hatása miatt érdemes minden nap enni belőle. Lúgosító, segít kiegyensúlyozni a gyomor sav-bázis háztartását, de csak akkor, ha nem ecetes salátaként esszük.
  • Zöld tea: Catechin nevű antioxidánsa különösen a hastájékon felgyülemlett felesleget segít eltüntetni. Naponta 1-3 kis csészével igyunk meg belőle evés előtt. Hatékonyabb, ha forró!
  • Tojás: A zsír lebontását B12-vitamin-tartalmánál fogva segíti elő.

A filléres diéta mintaétrendje 5 napra

1. nap
Reggeli: Tejeskávé fahéjjal, rántotta sült paradicsommal, 1 zsemle.
Tízórai: Káposztatorzsa joghurttal.
Ebéd: Csirkecomb párolt káposztával.
Uzsonna: Zöld tea, 1 db háztartási keksz.
Vacsora: 2 szelet pirítós felvágottal, uborka-paradicsom salátával (ecet nélkül!)

Napi mozgásajánlat: mérsékelt kocogás: Olyan intenzitású legyen, hogy kifáradjunk, de ne kapkodjuk a levegőt. Ha 40 percig edzünk így, az elégetett kalóriák 85 százaléka zsírból származik.

2. nap
R: 3 dl grépfrútlé, 1 szelet pirítós vajjal, uborkával.
T: Zöld tea, 3 db háztartási keksz.
E: Hal párolt alma-cékla körettel.
U: Sült paradicsomkockák sajttal megszórva, 1 szelet pirítós.
V: 1 pohár kefir, 1 zsemle.

Napi mozgásajánlat: ugrókötelezés. Olcsó eszköz, ráadásul hihetetlenül hatékony! Minimum 200– 300 ugrást végezzünk.

3. nap
R: Tükörtojás paradicsomos babbal, 1 szelet pirítós.
T: Zöld tea, 3 szelet répa.
E: Sajttal-tojással sült brokkoli (A főtt brokkolit kivajazott tálba rakjuk, öntsük le tojássárgájával kikevert joghurttal, reszeljünk rá sajtot, és süssük 20 percig).
U: Káposztatorzsa fűszeres joghurtba mártogatva.
V: Csilis csirkecomb káposztasalátával.

Napi mozgásajánlat: Lépcsőzés. Bárhol találunk megfelelő terepet: saját házunkban vagy egy közeli parkban. Felfelé és lefelé is, egyhuzamban legalább 40 percig lépkedjünk egyesével, majd kettesével.

4. nap
R: Tejeskávé fahéjjal, főtt tojás pirítóssal és paradicsommal.
T: Grépfrútsaláta néhány csepp citrommal.
E: Brokkolikrémleves, főtt árpagyöngy hagymával lepirítva.
U: Sült alma mazsolával. (Egy alma belsejét vájjuk ki, és töltsük meg 15 g mazsolával. Tegyük 20 percre sütőbe. Zsírszegény joghurtot ehetünk hozzá.)
V: Spagetti csilis paradicsomszósszal.

Napi mozgásajánlat: kitörések: Otthon, a szőnyegen is végezhetjük, a lényeg, hogy pontosan hajtsuk végre a gyakorlatokat mindkét oldalra, a térd soha ne kerüljön a boka elé!

5. nap
R: Főtt árpagyöngy, 1 pohár narancslé.
T: 3 db háztartási keksz, 1 pohár zöld tea.
E: Babfőzelék göngyölt parizerrel (a felvágottba vágjunk egy hosszú sajtszeletet, és úgy süssük ki).
U: 1 alma.
V: Csirkemellkockák almamártással, káposzta-cékla- répa salátával.

Napi mozgásajánlat: tempós gyaloglás: Menjünk ki a szabadba, és tempósan gyalogoljunk 90 percig úgy, hogy ebből 20 percet emelkedőn tegyünk meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutteratock)

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.