Segít fogyni, és még a magas vérnyomást is csökkenti ez a diéta

A szakértők szerint is érdemes kipróbálni, ugyanis ez a diéta több szempontból is jót tehet a szervezetnek.

2024. szeptember 12., 15:10

Szerző:

A súlyfelesleg és a fogyás kérdése a magas vérnyomással élőknél extra figyelmet igényel, de egy különleges diéta megoldást kínálhat ezekre a problémákra – hívta fel a figyelmet a Mayo Clinic.

A DASH-diéta a Dietary Approaches to Stop Hypertension Diet rövidítése, ami gyakorlatilag olyan élelmiszerek fogyasztását javasolja, amelyek nemcsak a magas vérnyomás kezelését segíthetik, hanem az egész szív- és érrendszer működésére is jótékonyan hatnak.

Bár a legtöbb magas vérnyomással küzdő betegnek a dietetikusok ezt a diétát javasolják, a tévhittel ellentétben valójában bárkinek jót tehet, akinek fontos az egészsége, és természetesen az sem utolsó szempont, hogy a segítségével fogyni is lehet – méghozzá nem is keveset. Ez utóbbi szempont talán azért nem terjedt el annyira a DASH-diétával kapcsolatban, mert nem gyorsan fejti ki a hatását, hanem fokozatosan, ám annál tartósabban. Aki ilyen módon ad le a súlyából, tartósan képes lesz megőrizni azt a szakemberek szerint.

Nem csupán egy diéta

A táplálkozás rendkívül fontos az egészségmegőrzés és a fogyókúra szempontjából is, de ez a diéta valójában életmódváltást is jelent. A megfelelő élelmiszerek fogyasztása mellett a megfelelő minőségű alvásra és a rendszeres testmozgásra is felhívja a figyelmet.

A DASH-diéta olyan ételek fogyasztását szorgalmazza, amelyekben szinte egyáltalán nincs, vagy csak minimális mértékben tartalmaznak sót. A koffein- és alkoholfogyasztást, illetve a dohányzást mellőzni kell, hiszen mindegyik befolyásolja a vérnyomást, bár a kávé esetében tehetők engedmények.

Egy átlagos, 2000 kalóriás diéta során a teljes kiőrlésű gabona 6-8 részt tehet ki (egy adag fél teáscsészét vagy egy szeletet jelent), 4-4 adag zöldség és gyümölcs, illetve 3 adag alacsony zsírtartalmú tejtermék mellett. A húsok közül halat vagy a csirkét kell előnyben részesíteni, de 10 dekánál többet nem lehet belőlük fogyasztani. Mindezek napi szintű, irányadó adatok. Az olajos magvakból és az édességekből heti szinten 3-4 adag fogyasztható, de csak mértékkel.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki nehezen mond le a sóról, használjon egyéb fűszereket és ízesítőanyagokat, és legyen türelmes magával: az ízlelőbimbók idővel hozzá fognak szokni az ételek saját ízéhez is, a nátriumbevétel csökkentése pedig hosszú távon is az egészségmegőrzést szolgálja.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.