Diéta: a pszichológusok szerint így fogyhat a legkönnyebben

A pszichológusok szerint a viselkedésterápia segít, hogy megtartsuk a kontrollt a diéta alatt. 

2024. szeptember 7., 17:24

Szerző:

A pszichológusok szerint az önfegyelem javításában a fogyókúrázók nagy támogatója lehetne az úgynevezett viselkedésterápia, mely segít a pácienseknek felismerni, hogy milyen érzelmi inger okoz náluk túlevést – írja a Femina. A viselkedésterápia azonban más szempontból is hasznos: az egészséges szokások, az életmódváltás kialakításában is a diétázók segítségére van. Van olyan pszichológus, aki kifejezetten arra a viselkedésterápiájára szakosodott, ami segít, hogy megtartsuk a diéta minden szabályát.

Így könnyű lesz betartani a diéta minden szakaszát

2011-ben jelent meg az a tanulmány a Psychology Today-ben, amely szerint a kognitív terápia, a tartós fogyás legjobb eszköze. A tanulmány szerzője több olyan attitűdre hívja fel a figyelmet, amit az életünkbe beépítve nem lesz gond a diéta megtartásával.

Tervezze meg az étrendjét

Szánjon időt arra, hogy megtervezi, mit fog enni. Az étrend összeállítása a kulcsa a fenntartható diétának: a bevásárlástól az ételek elkészítéséig és porciózásáig mindent gondosan tervezzen el, és persze ne legyen rest a terveket végre is hajtani!

Eljött az egészséges nasik ideje

Olyan nasikkal pótolja a sóvárgást, amelyek segítenek hosszútávon csillapítani az éhséget és a nassolás iránti vágyat. Ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, a gyümölcsjoghurt, a Cottage cheese vagy a fehérjeszelet.

Beszélje meg a diétával kapcsolatos terveit a családtagjaival és barátaival

Támogató környezetben könnyebb a fogyás. Az ideális megoldás egy fogyókúrás partnert megjelenése lenne, akivel megosztja a sikerélményeket és a felmerülő nehezebb szakaszokon is átlendítik egymást, így szociális élménnyé válik a fogyás és a súlytartás. Ki tudja, talán van egy családtag, aki kap az alkalmon!

Étkezés közben az étkezésre figyeljen

Koncentáljon az étel ízére, és lassan rágjon. Ne kapcsolja össze az étkezést egyéb tevékenységgel, például sorozatok, tévéműsor nézésével, mert így valahányszor leül a tévé elé, le kell küzdeni a kialakult viselkedésmintát, hogy az étel után nyúljon. Ráadásul kutatások igazolják, hogy minél pontosabban tudja felidézni az elfogyasztott étel ízét, annál később éhezik meg.

Naponta többször emlékeztesse magát a kitűzött célra

Használjon motivációs táblákat, idézeteket, de mindig csak pozítívakat! Rakjon ki egy képet a hűtőre a vágyott alakról. Arra koncentráljon, amilyen lenni szeretne, ne pedig a jelenlegi állapotára.

Álljon ellen a régi mintáknak!

Ne jutalmazza magát étellel, ha nehezebb napja van. Ha mégis bűnözne, csak folytassa a diétát, mintha nem botlott volna el.

Biztassa magát!

Nézzen motivációs videókat, olvasson a hatékony életvezetésről, arról, hogy lehetne magabiztosabb, hogy érheti el a céljait. A kutatás szerint azok, akik az életben magabiztosabbak, fogyni is jobban tudnak.

Lépésről lépésre haladjon

Ha fogyókúrába kezd az ember, néha könnyebb lassan belevágni, először apróbb változtatásokat beiktatni az életébe. Ezzel a témakörrel már egy korábbi cikkünkben is foglalkoztunk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)