Diéta ősszel? Nem lehetetlen! Itt az 5 leghatékonyabb őszi fogyókúra

A szezonális termények, mint a dió, az alma vagy a szőlő tökéletes alapot szolgáltat egy hatákony őszi diétának.

2024. szeptember 7., 13:43

Szerző:

Az ősz az az évszak, amikor újra beáll a rend az életünkben, az iskola kezdete és a szabadságolások vége segít visszatérni a megszokott kerékvágásba. A rendszerezettebb napok pedig abban segítenek, hogy fegyelmezettebben kezdjünk bele egy új fogyókúrába, ami mellett ki is tudunk tartani. A Femina segítségével összeszedtük az 5 leghatékonyabb őszi diéta receptjét!

Diódiéta, hogy fogyjunk és feltöltsük az omega-3 raktárakat

Mivel a dió olajos mag, sokakban fel sem merül, milyen remek kiegészítője vagy akár alapja lehet egy villámdiétának. Pedig napi egy-két marékkal elfogyasztva hatása még kifejezetten kedvező, különösen, mert a dió bővelkedik omega-3 zsírsavban.

A dióban emellett nagy mennyiségű magnézium és B-vitamin is található, ezeknek pedig mindegyike elengedhetetlen a test természetes zsíranyagcseréjéhez. Salaktalanító hatása miatt a dió a gyorsabb és könnyebb emésztésről is gondoskodik. A diódiéta ideális választás azok számára, akik egy könnyű, kalóriaszegény étrend hatását szeretnék feltúrbózni egy természetes zsírégető hatásával. Ráadásul egy tanulmány már felhívta arra a figyelmet, hogy a szívbetegség okozta halál kockázata huszonkilenc százalékkal, a rákos halálozás kockázata tizenegy százalékkal csökkent azoknál, akik hetente hétszer vagy többször ettek diót, azokhoz képest, akik sosem fogyasztottak a csonthéjas magból.

Meglepően magas rosttartalmának köszönhetően a dió ezen felül a belek megtisztítását és salaktalanítását is elősegíti, ami hosszú távon javíthat az emésztésen.

Almadiéta az optimális vércukorszintért

Az almát, a fogyókúrás csodaszert egész évben fogyaszthatja, mégis az őszi hónapokban van az igazi szezonja, hiszen a legtöbb fajtája ekkor szerezhető be frissen. Az alma az egyik leghatékonyabb megoldás, ha az anyagcsere beindulását egy béltisztító diétával gyorsítaná fel.A gyümölcs gazdag pektinben, ebben az oldhatatlan rostfajtában, amely nemcsak a salakanyagokat mossa ki a szervezetéből, de nyugtatja is a gyulladt beleket. Az alma nagy előnye mindezeken túl, hogy kiegyensúlyozottan tartja a vércukorszintedet, így elkerülhető a diéta alatti hangulatingadozás, illetve a hirtelen jelentkező édesség iránti vágy.

A kúra ideje alatt minél többféle almából válogasson, így nemcsak változatos lesz étrended, de tökéletesen kihasználhatja a gyümölcs előnyös hatásait. Lehetőleg vegyszermentes, érett gyümölcsöt vásároljon. Kerülje az előre gyártott, édesített almaleveket, préselje saját kezűleg a gyümölcslevet.Édesítéshez kevés mézet, fahéjat használjon cukor helyett.


A salátákhoz adott citromlé fokozza a tisztító és zsírégető hatást.

Káposztaleves diéta a múltté, itt a csodaleves diéta

A csodaleves-diéta még a káposztaleves diétánál is hatékonyabb, ráadásul, ha nem is sokkal, de azért változatosabb étkezésre ad lehetőséget, hiszen nem a káposztaleves az egyetlen étel, amit fogyaszthat. A csodaleves diéta étrendje a káposztaleves diéta salaktalanító hatását és a negatív kalóriás ételek zsírégető tulajdonságát ötvözi, így

segítségével hét nap alatt akár öt kilótól is megszabadulhat.

Ugyan ez  szigorúbb és nagyobb önfegyelmet igénylő diéta, de a leglátványosabb eredmény is ezzel érhető el.

A hétnapos étrend alatt az első napon kizárólag gyümölcsöt ehet – a banán kivételével –, illetve annyi csodalevest, amennyit csak szeretne. A második napon a leves mellett fogyaszthat sült vagy párolt zöldségeket, illetve fóliában sült burgonyát is, egy kevés vajjal ízesítve.A harmadik napon a leves mellé már zöldséget és gyümölcsöt is ehet, krumplit viszont ezen a napon nem. A negyedik napon már a banán és a sovány tej is engedélyezett.Az ötödik napon ebédre elfogyaszthat egy szelet marhahúst paradicsomsalátával, illetve természetesen ezen a napon is korlátlan mennyiséget kanalazhat a csodalevesből, és ugyanez igaz a hatodik napra is. A hetedik, vagyis utolsó napon fogyasszon barna rizst, cukrozatlan gyümölcsleveket, zöldséget és gyümölcsöt, valamint tetszőleges mennyiségű csodalevest.

Az édesszájúak diétája 

A fahéj-méz diéta az ősz végére, a hűvösebb napokra ajánlott, de akár még később, a téli időszakban is megfelelő választás lehet. A fahéj közismerten anyagcsere-gyorsító, emésztésserkentő hatású. Mivel vérbőséget okoz, segíti a gyomor munkáját, miközben fokozza a vese- és a májműködést, emellett pedig fertőtlenít, így a méregtelenítésről is gondoskodik. A méz amellett, hogy immunerősítő, C-, B- és K-vitamin-tartalmával hozzájárul a szervezet természetes zsírégető folyamatainak működéséhez, beindítja a májat, ezzel pedig serkenti a zsírbontó folyamatokat.

A cukorbetegeknek azonban érdemes megfontolni, hogy más diéta felé forduljanak, ugyanis a méz glikémiás indexe közel azonos, mint a cukoré.

A méregtelenítő szőlődiéta

Az illatos, édes gyümölcs gyümölcssavtartalmának köszönhetően az elfogyasztott ételeket könnyen emészthetővé teszi, a benne található rost, illetve a héj pedig serkenti az emésztést. A szőlő mindemellett segíti a gyomor, a vese és a máj működését, támogatva ezzel szervezet megtisztulását a méreganyagoktól.Egy hétnapos szőlődiéta alatt akár három kiló túlsúlytól is megszabadulhat, ha a könnyű, kalóriaszegény étrendjét rendszeres szőlőfogyasztással egészíti ki, a harmadik napon pedig – amikorra a gyomra felkészült rá – beiktat egy méregtelenítő napot, amikor csak szőlőt és szénsavmentes ásványvizet fogyaszt.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)