Diólikőr, dióbor: a zöld dió minden jóságát magába zárja

A diófa generációkat kísér végig a kertben, hatalmas árnyéka nyáron kellemes hűs sziszeták helyszíne. A dió szinte minden része használható: a diólevél gyógyhatású, a termés pedig még éretlenül is felhasználható. A zöld dióból különleges finomságot lehet készíteni: a diólikőr vagy dióbor nem csak ízletes, de gyógyhatásuk sem elhanyagolható. 

2024. június 12., 10:51

Szerző:

A diófa hazánkban őshonos növény, olyannyira, hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették, fogyasztották a Kárpát-medencében. A legismertebb és legjobb termőhelyek a mai Tiszacsécse és Milota környékén találhatóak. A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet – szinte minden része értékes – írja a Házipatika

A zöld dió a nagymamáink féltve őrzött kincse

A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás és a használt recept pontos betartása követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök , olajok, lekvárok is készülnek.

A kulináris ínyencség adalékmentes, kiváló különböző húsokhoz, kacsához, libához és vadakhoz, de remek alkotóeleme lehet a sajttálaknak is, főleg a füstölt sajtok ízét egészíti ki, illetve kacsa- és libamájas készítményeknek. Ha desszertként szeretnénk fogyasztani, akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, vagy fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik. A zöld dió leginkább szirupban található meg a polcokon.

A zöld dió gyógyhatása

Noha elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirupban figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és

a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység , levertség elleni küzdelmet is.

Dióbor és diólikőr zöld dióból

A dióbor és a diólikőr nagyon népszerű étvágygerjesztő italok, habár hazánkban még kevéssé ismertek. Az elkészítésük ráadásul igazán egyszerű, így bátran belevághatunk, hogy elkészítsük ezeket a különleges italokat – ajánlja az Agroinform.

Fontos, hogy a bort és a likőrt is még éretlen, „lágy" dióval készítik, amelynek még nem keményedett meg a csontos héja, és amelyben a bél még lágy, zselatinszerű. A megfelelő állapot június végétől július végéig tart. Az ital különlegességét pedig az íze mellett kiváló illata adja, melyet szintén a zöld diónak köszönhetünk.

Dióbor


Szükség lesz hozzá 7 liter vörösborra, 1 liter tömény alkoholra, 22 db zöld dióra, 1,3 kg cukorra. Egy ballonba töltsük bele a vörösbort, az alkoholt, a cukrot és a négyfelé vágott zöld diókat. Hagyjuk érni 1-2 hónapig, szűrjük le, majd érleljük tovább még 2 hónapig. Ezután már nincs is más dolgunk, mint palackokba tölteni és élvezni csodás ízét.

Diólikőr

Ehhez szükségünk lesz 70 db zöld dióra, 3 liter pálinkára, 6 g fahéjra, 6 g szerecsendióra, 3 db szegfűszegre, 1 kg cukorra és fél liter vízre. A diókat vágjuk ketté és kaparjuk ki belőlük a belsejét. A zöld részt zúzzuk péppé, majd adjuk hozzá a fűszereket és tegyük az egészet egy jól zárható üvegbe. Öntsük rá a pálinkát, majd tartsuk hűvös helyen 6 hétig. Szűrjük le, majd készítsünk szirupot a vízből és a cukorból, amit öntsünk a leszűrt italhoz. Ezután pihentessük 8 hétig, szűrjük le és palackozzuk.

A diótermés jótékony hatásai

A dió A- és E-vitaminban gazdag, de megtalálható benne a B-vitamin is. Levele frissen nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. A dióban rengeteg magnézium és a kálium található, továbbá a csontképzéshez szükséges fluor, és a vérképzéshez elengedhetetlen mangán és réz is megtalálható benne.

A dióban található szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, de ne feledkezzünk meg immunerősítő szerepéről sem. A dió gazdag omega-3-zsírsavakban is, melyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá hozzájárulnak az erek állapotának javulásához is. A dió támogatja az agyműködést, sőt, még a koncentrációképességet is növeli, azonban fogyasszunk belőle mértékkel, hiszen igen magas kalóriatartalma van.

A dió számos kultúrában a termékenység szimbóluma. Az ókori Rómában Jupiter fájaként tisztelték, és a házasságkötések alkalmával az ifjú párra diót hintettek, hogy gazdag gyermekáldásban részesülhessenek. A földre hulló diók csörgése pedig jelezte a házasság sikerét. De a dió ezen kívül még a hosszú életet, az örök fiatalságot, a szerelmet is jelképezi.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Couleur via Pixabay)