Ezektől a gyümölcsöktől lesz pihentetőbb az alvás

Az éjszakai alvás minőségét nagyban befolyásolhatja az is, milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk.

2024. június 9., 21:00

Szerző:

Nem kétséges, hogy a megfelelő minőségű alvás elengedhetetlen az egészség fenntartásához, az azonban már nem mindenkinek egyértelmű, hogy a táplálkozás is befolyásolja, mennyire lesznek nyugodtak az éjszakáink – hívta fel a figyelmet a Dívány.hu egy friss tanulmányra hivatkozva.

A Helsinki Egyetem, a Turku Egyetem és a Finn Nemzeti Egészségügyi Intézet közösen végeztek kutatást a finn felnőtt lakosság körében, a 5043 résztvevőtől pedig azt szerették volna megtudni, hogy milyen alvási és étkezési szokásokkal rendelkeznek. Eredményeiket a Frontiers in Nutrition című folyóiratban publikálták.

Az alvási igényt és az alvásidőt tekintve különböző csoportot különböztettek meg, és kutatásukból az derült ki, hogy akik csak rövid ideig tudnak egybefüggően aludni, a normál alvókkal összevetve átlagosan 37 grammal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, míg akik pedig hosszú ideig szoktak aludni, 73 grammal többet esznek ezekből az élelmiszerekből. Egy egyértelműen jelzi, hogy kapcsolat áll fenn a táplálkozás és az alvásminőség között.

Az egészség alapja a jó alvás

Nem meglepő, hogy amennyiben a test nem tudja kipihenni magát, nem képes regenerálódni, és ez számos problémához vezethet rövid és hosszú távon is. Ahhoz, hogy a szervezet egyáltalán működőképes legyen, szükség van az alvásra, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szív- és érrendszer, az immunrendszer és a sejtek és extra terhelésnek vannak kitéve, ha a test nem pihen.

Ugyanakkor nemcsak az alvás mennyiségétől, hanem minőségétől is függ, hogy mennyire pihentetőek az éjszakáink.

Egyre többen szenvednek álmatlanságtól és különböző alvászavaroktól, amelyért a túlhajszolt életvitel, a stressz és a testmozgás hiánya tehető felelőssé, de mint arra fény derült, az élelmiszerek is befolyásoló tényezők.

Az alvás támogatásához célszerű magas melatonintartalmú élelmiszereket fogyasztani, hiszen a melatonin szabályozza az alvási ciklusainkat.

Ezeknek az élelmiszereknek nagy előnyük, hogy kisebb mennyiségben akár lefekvés előtt is fogyaszthatóak, mert nem fogják megzavarni az éjszakai pihenést – ellentétben például a gyorsételekkel.

Ezen gyümölcsök közé tartozik az eper, a meggy, a szőlő, a banán, a cseresznye és az ananász.

A zöldségek közül az uborka, a gomba, a kukorica és a paradicsom a legjobb választás, ha a pihenésünket szeretnénk támogatni.

Ezen a gyümölcsök és zöldségek sok szempontból előnyösek, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek jót tesznek az egész szervezet működésének. A szakemberek szerint érdemes fokozottan figyelni arra, hogy az alvás minősége kielégítő legyen, ehhez pedig az egészséges táplálkozás is szükséges.

(Fotó: Pixabay)