A gyümölcsmosó szer lehet a pajzs a mérgek ellen

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

2024. április 29., 15:06

Szerző:

Mielőtt beleharapnánk egy szépséges almába vagy bármilyen más gyümölcsbe, zöldségbe, azelőtt érdemes alaposan megmosni őket, valamilyen gyümölcsmosó szer segítségét igénybe venni – figyelmeztet cikkében a gyogyszernelkul.com. A gyümölcsök és a zöldségek előkészítésének ugyanis nem csupán abból kell állnia, hogy meghámozzuk – már amelyik gyümölcsöt, zöldséget szükséges – és bő vízzel, alaposan lemossuk azokról a szennyeződéseket, hanem alaposan leöblítjük róluk a szennyeződéseket, valamint a vegyszermaradványokat is. Hiszen nem mindenki tudja megfizetni a biotermékeket, de ha alaposan megmossuk ezeket az ételeket, akkor elkerülhetjük a szennyezett élelmiszerek fogyasztását, és nem érhet bennünket semmilyen baj.

Napjainkban ráadásul már számos zöldség- és gyümölcsmosó szer kapható, de mi magunk is készíthetünk ilyen termékeket. Az egyik legjobb kombináció ehhez a fehér ecet és a citromlé. A citromlének savas a hatása, míg az ecetnek az antibakteriális hatása kiváló, ketten együtt tehát kiváltképp alkalmasak az élelmiszerek lemosására. S hogy pontosan hogyan kell elkészíteni ezt a gyümölcsmosó szert? Egy üvegbe 2 csésze vizet öntünk, majd fél csésze ecetet és két evőkanál citromlevet. Ezután megtisztítjuk a keverékkel a zöldségeket és a gyümölcsöket. 

A fenti praktika mellett jó megoldás lehet a szódabikarbóna és a citrom is, hisz a szódabikarbónának kiemelkedő az antiszeptikus hatása. Ennek eléréséhez egy palackban össze kell kevernünk egy csésze hideg vizet, egy evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál citromlevet. Ezután mossuk meg vízzel a zöldséget vagy gyümölcsöt, spricceljük le a saját kis elegyünkkel, amelyet hagyjunk rajta 5 percig, majd ismét mossuk le a zöldséget vagy gyümölcsöt hideg vízzel.

Kiváló zöldség- és gyümölcsmosó szer lehet az almaecet és a víz keveréke, miután az almaecet antimikrobiális hatásokkal rendelkezik, és még az E. coli baktériumot is el tudja pusztítani. Ráadásul e csodaszer receptje sem bonyolult: keverjünk össze egy egység vizet és 1/5 rész almacetet, majd ezzel spricceljük le a megmosni kívánt zöldséget, gyümölcsöt – akár tojásra is használhatjuk –, hagyjuk rajta 5-6 percig, majd bő vízzel öblítsük le.

Végül eláruljuk a legbrutálisabb zöldség- és gyümölcsmosó szer receptjét is. Ennek hozzávalói a következők:

  • 2 csésze víz,
  • 1 csésze fehér ecet,
  • 1 nagyobb citrom,
  • 2 evőkanál só,
  • 3 evőkanál szódabikarbóna.

Elkészítése:

Forraljuk fel a vizet, de használhatunk desztillált vizet is. Tegyük egy edénybe. Adjuk hozzá a szódabikarbónát és a sót, és hagyjuk azokat maximálisan feloldódni. Ezután adjuk hozzá a citrom frissen facsart levét és a fehér ecetet. Alaposan keverjük össze az összetevőket, majd öntsük át egy szórófejes flakonba. Ezzel a keverékkel szinte minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan át tudunk mosni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Amikor a fájdalom megjelenik, többnyire már olyan előrehaladott állapotban van a rák, hogy sokkal nagyobb erőfeszítést igényel a gyógyulás mind az orvosok, mind a betegséggel küzdő részéről. De mik azok a néma, árulkodó jelek, amikre érdemes odafigyelni?

A rákos betegségek jelentős része olyan kockázatokhoz köthető, mely tudatossággal megelőzhető, ilyen az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya vagy a helytelen táplálkozás. Szerencsére nem túl bonyolult: ezeket a rákkeltő ételeket érdemes kerülni.