Ezért érdemes csapvíz helyett szódabikarbónás vízzel megmosni a zöldséget, gyümölcsöt

Egy kutatás szerint szódabikarbónás vízzel sokkal hatékonyabban távolíthatjuk el a zöldségek és gyümölcsök felszínéről a növényvédő szereket és a  bolti termékeken lévő mesterséges viaszbevonatot.

2023. szeptember 20., 11:15

Szerző:

Természetes, hogy a boltban vásárolt zöldséget és gyümölcsöt megmossuk, mielőtt felhasználjuk étkezésre. Függetlenül attól, hogy hagyományos szabadföldi, üvegházi vagy hidropóniás termesztéssel termesztették, nem hihetjük azt, hogy nem lesz semmiféle szennyeződés a termék felszínén. Ez lehet hagyományos kosz is: por, sár, föld, de lehetnek növényvédő szerek is, sőt, mivel élő dolgokról van szó, baktériumok is megtelepedhetnek rajta, olyanok is, mint akár a szalmonella, az E. coli vagy a lisztéria – írja az agroforum.hu.

A termesztés és betakarítás után sok terméknek szüksége van egy védőrétegre, hogy az ellátási láncon keresztül is megőrizze a minőségét, mire a boltok polcaira kerül. Ez általában egy viaszbevonat, amely megfelel az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, és megesik, hogy néha színezéket vagy gombaölő szert is tartalmaz.

A járványügyi hatóság tájékoztatása szerint „minden terméket alaposan meg kell mosni folyó víz alatt, mielőtt elkészítjük és/vagy elfogyasztjuk őket, beleértve az otthon termesztett, élelmiszerboltban vagy termelői piacon vásárolt termékeket is.” Ehhez használhatunk sima csapvizet vagy szódabirkarbónás vizet is. 

A legfrissebb tanulmányok kimutatták, hogy míg a termékek szódabikarbónás oldatban történő mosása 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat, addig a csapvízben történő mosás csupán 26,7–62,9%-kal csökkenti ezt.

A szódabikarbónát számtalan módon használják, de ma az egyik legnépszerűbb felhasználási módja a zöldség/gyümölcsmosás: ehhez 2 csésze hideg vízhez 1 teáskanálnyi szódabikarbónát kell keverni és a zöldségeket, gyümölcsöket ebben a lében (vagyis a többszörösében) kell 12-15 percig áztatni. Ezután le kell öblíteni és meg kell szárítani őket. 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.