Ez a hús a legkárosabb, maximum heti kétszer ajánlott a fogyasztása

Heti egyszer érdemes hús nélküli napot is beiktatni a szakértők szerint. 

2024. június 11., 15:15

Szerző:

Fontos teljes értékű fehérjeforrás a hal, a tojás, a tej és a tejtermékek mellett a hús is, ami az emberi szervezet által nem előállítható esszenciális aminosavakat tartalmaz – mondta el Dr. Bodor Zsanett, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Tudományos bizottságának tagja a Dívány megkeresésére. A húsok emellett jó forrásai a vitaminoknak, különösen a B12-vitaminnak, valamint  a vasnak, amik csak az állati eredetű termékekben találhatók meg jól hasznosítható formában és mennyiségben. 

Nem mindegy azonban, milyen az állat fajtája, kora, neme, tápláltságának foka, hiszen ezek a tényezők mind befolyásolhatják a hús tápanyagtartalmát. Sok szó esik arról, hogy a vörös húsok fogyasztását csökkenteni kell, és a szakértő is ezt javasolja. Tanácsa szerint a vörös húsok heti mennyisége lehetőleg ne haladja meg a 350-500 grammot főtt, párolt, sült formában, ami körülbelül 500-700 gramm nyers formában. Ilyenkor is érdemes zsírszegény változatokat, így sertéskarajt, sertéscombot, marhahátszínt vagy bélszínt választani. Heti kétszer többnél ezek fogyasztása sem ajánlott, helyette inkább szárnyasok és halak kerüljenek más napokon az asztalra. 

Feldolgozott hús fogyasztását is kerülni kell

A feldolgozott húsok sem illeszkednek az egészséges táplálkozásba, de ha valaki nem tud lemondani róluk, válassza a 10 százalék alatti, zsírszegényebb változatokat mint a sonkát, az aszpikos termékeket vagy a zöldséges felvágottakat. Ezzel szemben a zsíros húskészítmények mint a kolbász, a szalámi, a szalonna mértékletes fogyasztására mindenkinek ügyelni kell. 

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint már napi 50 gramm feldolgozott hústermék fogyasztása is növeli a bélrák kialakulásának az esélyét. Ráadásul más egészségre káros hatásokkal is jár, mive a bennük lévő telített zsírsavak emelik a vér koleszterinszintjét és a szívbetegségek kockázatát. Magas sótartalmuk pedig szintén káros a szívre és magas vérnyomást is okozhat. 

Érdemes egy héten egyszer húsmentes napot is beiktatni, a szükséges fehérjét ilyenkor halakból, tejtermékekből, tojásból, gabonákból és hüvelyesekből lehet fedezni. Legalább heti egyszeri halfogyasztás szintén ajánlott, különösen az olajos húsú fajták mint a lazac, a szardínia, a hering, a makréla, a pisztráng, valamint a hazai busa és kecsege jelentik a szervezet számára létfontosságú, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak egyik legfontosabb forrását.

(Kép forrása: Pixabay)