Finom és egészséges csirkés főétel, mindössze 5 hozzávalóból

A csirke a kiegyensúlyozott étrend egyik fontos eleme, mozzarellával és paradicsommal fokozhatjuk az ízélményt.

2024. március 14., 12:42

Szerző:

A kiegyensúlyozott étrendben a csirkehús egy egészséges és tápláló fehérjeforrás lehet, de fontos az egyensúly és a mértékletesség fenntartása más tápanyagokkal és ételekkel összhangban. A csirke alacsony zsírtartalommal rendelkezik, különösen ha leszedjük a bőrét. Ezáltal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett kiváló fehérjeforrás, ami fontos az izomépítéshez és a szövetek helyreállításához, ráadásul könnyebben hasznosul a szervezetben, mint például a vörös húsok.

A csirke és a mozzarella nagyszerű párosítás. A mozzarella egy friss, alacsony zsírtartalmú sajtfajta, amely számos egészségügyi előnnyel járhat, ha része egy kiegyensúlyozott étrendnek. Ám azoknak, akik laktózintoleranciában szenvednek vagy tejfehérje-allergiában, érdemes figyelemmel kísérniük a mozzarella fogyasztása utáni hatásokat, és ha kell, más alternatívákat keresni.

A paradicsom jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, például likopint, C-vitamint és béta-karotint. Ezek az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szabadgyökök káros hatásait a szervezetben, így hozzájárulhatnak az egészséges sejtek megőrzéséhez és a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez. Segíthet megőrizni az emésztőrendszer egészségét, támogatja a bélmozgást és segíthet csökkenteni a székrekedést. Fogyasztása sokféle formában lehetséges, például frissen, főzve, sütve vagy nyersen salátákban.

Paradicsomos mozzarellás csirke

Hozzávalók:

  • 4 csirkemell filé
  • 2-3 nagy paradicsom, vékony szeletekre vágva
  • 200g mozzarella sajt, vékony szeletekre vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva vagy reszelve
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (180°C, ha légkeveréses). Egy sütőálló tálban vagy tepsiben helyezzük el a csirkemell filéket úgy, hogy egyenletesen eloszlanak. Sózzuk és borsozzuk meg a csirkét ízlés szerint. Szórjuk a csirkére az aprított vagy reszelt fokhagymát, majd csepegtessünk rá olívaolajat.

Helyezzük a paradicsom szeleteket a csirkemellek tetejére, majd a mozzarella sajt szeleteket a paradicsomra.

Süssük a csirkét előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, vagy amíg a csirke megfő és a sajt szépen megolvad és aranybarna lesz. Tálalás előtt megszórhatjuk friss bazsalikomlevéllel vagy petrezselyemmel is. Ez a recept gyorsan és könnyen elkészíthető, és ízletes főételt eredményez, amelyet kínálhatunk salátával, párolt zöldségekkel vagy friss tésztával. Jó étvágyat!

(Kép forrása: Pinterest)

2024. május 20., 16:31

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk?