A hatékony diéta alapja: csak semmi drasztikus váltás, haladjon lépésről lépésre!

Átgondolt táplálkozás, rendszeres mozgás, mindenki ismeri a diéta alapmantráját. De vajon biztos, hogy ettől hatékony a fogyás? A megálmodott és elért testsúly csak akkor tartható meg, ha olyan életmódot folytatunk, ami ezt lehetővé teszi. Másképp élni, mint tegnap? A titok a fokozatosságban van!

2024. augusztus 23., 11:21

Szerző:

A hatékony diéta titka abban áll, hogy nem drasztikus változásokat vezetünk be az életünkbe, hanem lépésről lépésre átalakítjuk az életmódunkat. Az elért testsúly ugyanis csak akkor tartható meg, ha nem térünk vissza a korábbi életmódunkra.

A diéta során sem éhezhetnek a sejtek

A hatékony diéta éppen abból áll, hogy a diéta alatt a fókuszt arra helyezzük, hogy a tápanyagokat a megfelelő arányban jutassuk be a szervezetünkbe. Az életmódváltás titka éppen ez: a hétköznapi rohanás közben bekapott ez-az helyett tudatosan étkezünk a megfelel időben, a tápanyagokat a helyes arányban megválasztva. Egész szakirodalom szól már a minőségi éhezésről, vagyis arról a jelenségről, amikor valaki bődületes mennyiségű kalóriát visz be a szervezetébe, de abban nincs semmi tápérték, ezért hamarosan újra megéhezik, ugyanis a szervezete a bevitt étel mennyisége ellenére gyakorlatilag éhezik. Méghozzá tápanyagokra. Az is tendencia, hogy egy-egy tápanyagot időnként mumusnak kiáltanak ki a táplálkozással foglalkozó szakemberek, holott az igazság az, hogy minden típusú tápanyagra szüksége van a szervezetnek. A diéta a kulcsa a helyes arányon van, ehhez kell némi fegyelmezettség, mert bizony számolni kell, hogy miből mennyit fogyasztottunk aznap. Szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia az étrendnek. 

A szénhidrátbevitel magas rosttartalmú összetett szénhidrátokból álljon, mint például teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült termékek. A fehérje részben teljes értékű állati, részben pedig növényi eredetű forrásból származzon, melyek lehetnek sovány húsok (csirke, pulyka, hal, sovány felvágottak), zsírszegény tejtermékek vagy hüvelyesek. A zsír formájában bevitt tápanyagok közül a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni, mint például az olívaolaj, repce-, lenmag-, dió-, tökmagolaj. Értékes ezen kívül a tengeri halaknak és az olajos magvaknak zsírsavösszetétele.

Amit nem lehet megúszni a diéta során: figyeljünk a mennyiségre!

A napi energia szükséglete mindenkinek egyéni, függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől és a napi aktivitástól. A diéta akkor hatékony, ha az elfogyasztott energiamennyiség kevesebb, mint a felhasznált. Ez az érték egyéni, érdemes ebben és az ideális testsúly megtartásához szükséges étrend beállítását dietetikus szakemberre bízni, aki az egyes ételek energia- és tápanyagtartalmának , valamint egyéni alkatunknak, igényeinknek, céljainknak ismeretében ad tanácsot a változatos és megfelelő minőségű étrendhez

Rostok, ide!

Az élelmi rostok az összetett szénhidrátok csoportjába tartoznak, melyek emésztetlenül és felszívódás nélkül haladnak végig a bélrendszeren. A diéta során érdemes kihasználni a rostokban gazdag táplálkozás előnyeit, mert a rostok a  nagy vízkötő képességük lévén megduzzadnak, így fokozzák a teltségérzetet. Sok rostot tartalmaznak például a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, amelyeknek az étrendbe való változatos beillesztésével nem csak rost, hanem egyéb fontos tápanyag is bekerül a szervezetbe – javasolja Sárga Diána dietetikus.

A folyadékpótlás perdöntő jelentőségű

A folyadék segít abban, hogy a méreganyagok távozzanak a szervezetünkből, csökkenti az éhségérzetünket. Folyadék utánpótlásra elsősorban a tiszta csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz, natúr gyümölcsteák, cukormentes limonádék a legalkalmasabbak. Fogyaszthatók frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek, ám ezek kalóriatartalmával számolni kell.

Figyeljünk arra, hogy a napi folyadékmennyiséget sok kisebb adagokban biztosítsuk, hogy a szervezet folyadékellátottsága mindvégig optimális legyen, valamint arra, hogy a szervezet elektrolitháztartása ne boruljon fel. Ha ugyanis hirtelen iszik meg nagy mennyiségű vizet, akkor felhígul a szervezetben az elektrolitok aránya, ami rosszulléthez vezethet. Az alkoholfogyasztást célszerű minimalizálni, mert már kevés alkohol is jelentős mennyiségű energiát tartalmaz.

Mozogjunk, de nem mindegy, hogyan!

A megfelelő étkezés természetesen csak a diétás mantra egyik része. Ha emellé mozgás is társul, akkor biztosan el fogjuk érni a célunkat. A hatékony diétához minimum háromszor egy héten valamilyen aerob mozgást, például futást, lépcsőzést, kerékpározást kell végezni, kiegészítve legalább heti 2 x 30 perces izomerősítő edzéssel. Az aerob mozgásoknál fontos a hosszú időtartam (40-45 perc) és a közepes intenzitás. Azért fontos a hosszabb időtartam, mert a szervezet először a májban és az izmokban található glikogén raktárakat bontja és csak 40 perc elteltével helyeződik át az energianyerés a zsírsejtekre. Itt is érdemes a fokozatosság elvét szem előtt tartani, nem kell mindjárt heti 5 napon mozogni, különösen, ha a szervezet állóképessége fejlesztésre szorul. Kezdhetünk heti két vagy három aerob mozgással, majd ezután építsük be az időnkbe az izomerősítő edzést akkor, amikor az aerob mozgásforma már nem megterhelő.

Az életmódváltás a kulcs

Az életmódváltás azt jelenti, hogy nem csak 10 vagy 21 napra vagyunk képesek az új szabályok szerint élni, hanem meghozzuk azt a döntést, hogy az egészségünk vagy az ideális testsúly elérése érdekében ezentúl mindig másképp élünk. Az ideális diéta életmódváltással jár, és nem meríti ki a szervezetet, ha pedig nem máról holnapra akarjuk az összes szokásunkat felülírni, akkor képesek leszünk hosszútávon is batartani a szabályokat. A hangsúly a fokozatosságon van!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.