Így kell hidratálni a hőségben is

A forró nyári napokon nem könnyű okosan és hatékonyan hidratálni. Erre a célra a legjobb a víz, de azt nem mindenki szereti, és inkább mást választ.

2024. július 12., 10:20

Szerző:

A folyadékpótlás fontos ahhoz, hogy egészségesek maradjunk a nyári hőségben, de vajon a víz a legjobb ital a hőhullám alatt? Mi a helyzet az üdítővel, a kávéval és a sörrel, tanácsos-e ezeket az italokat fogyasztani a rendkívüli melegben? Mutatjuk, hogyan érdemes hidratálni a hőség alatt is.

Létezik a 8x8 szabály, amely felnőttek esetében napi nyolc pohár víz fogyasztását jelenti (angolszász területen terjedt el, a másik 8-as 8 unciát, szűk 3 decit jelent). Ez a szabály nincs kőbe vésve. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi vízre van szükségünk, többek között az elfogyasztott ételek típusa, a testméret és a fizikai aktivitás. További tényezők közé tartozik a levegő hőmérséklete és páratartalma, valamint különösen az, hogy meleg időben mennyi időt töltesz a szabadban. A hőségben dolgozó vagy más módon fizikai tevékenységet végző embereknek 15-20 percenként meg kellene inniuk egy pohár vizet. A szabadban töltött idő előtt és után is hidratálni kell – írja a Dívány.

Nem szabad vízből vagy egyéb folyadékból kb. 1,5 liternél többet inni egy óra alatt.  A nagy mennyiségű folyadék felhígíthatja a vérünkben lévő sók koncentrációját, ami nem biztonságos. Tehát a napi ajánlott mennyiség esetében (férfiaknak kb. 3,5, nőknek mintegy 2,5 liter) az eloszlás is rendkívül fontos. A sportitalok hozzáadott elektrolitokat tartalmazó italok, hogy az izzadással elveszett vizet és elektrolitokat pótolják. Ezek az italok olyan elektrolitokat tartalmaznak, mint a nátrium, a kálium, a kalcium és a magnézium. Egyesekben lehet hozzáadott cukor, például fruktóz, glükóz és szacharóz. Általában az enyhe vagy mérsékelt fizikai aktivitást végző felnőtteknek és a játszótéren játszó vagy iskola utáni szabadidősportot űző gyerekeknek nincs szükségük elektrolitpótlásra. 

Az energiaitalok nem helyettesítik a vizet. Még a felnőtteknek is óvatosan kell fogyasztani ezeket, a gyermekeknek pedig kifejezetten nem ajánlatosak, ugyanis gyakran nagy mennyiségű koffeint és más legális stimulánsokat, például L-karnitint és guaranát tartalmaznak. Bár a koffein rövid távon növelheti az energiát, ugyanakkor vízhajtó is, ami azt jelenti, hogy vízveszteséget okoz. A túl sok koffein idegességet, szorongást és szabálytalan szívverést is okozhat. Ezekkel alapvetően nagyon óvatosan kell bánni, melegben pedig kifejezetten káros lehet a fogyasztásuk – írja a lap.

Nem ereszt a hőség: már 15 vármegyében van piros fokú riasztás

Ahogyan arról beszámoltunk, a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. tizenöt vármegyére szombat éjfélig: az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

meteorológiai szolgálat az MTI-hez szerdán eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szombat éjfélig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, valamint Veszprém vármegye területére adtak ki piros fokozatú figyelmeztetést a hőség miatt.

Erre az időszakra további négy – Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Vas, és Zala – vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Vizet oszt három budapesti csomópontban a BKK

Vízosztással igyekszik elviselhetőbbé tenni az utazást a rekkenő hőségben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amely három forgalmas budapesti csomópontban várja palackozott ivóvízzel a járókelőket 11 és 14 óra között: Kelenföldön, a Széll Kálmán téren és a Keleti pályaudvarnál - közölte a BKK szerdán az MTI-vel.

Az országos tisztifőorvos által péntekig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás idején a BKK munkatársai több ezer palack ivóvizet osztanak ki a három csomópontban.

A BKK emellett fokozott klímaellenőrzést rendelt el a járatokon, valamint nyomatékosan felhívja a járművezetők figyelmét a klímaberendezés használatára. Megnyitották továbbá az ügyfélközpontjaikat azok előtt, akik nehezen viselik a rekkenő hőséget. Nyitvatartási időben ezekbe bárki bemehet és a kihelyezett ballonokból hűsítheti magát.

Időjárás: Trópusi meleg várható a hétvégén

Ahogyan arról beszámoltunk, pénteken kevés fátyol- és gomolyfelhőre számíthatunk sok napsütéssel. A gomolyfelhő-képződés erőteljessé válhat, és elszórt jelleggel kialakulhatnak záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék és erős vagy viharos erejű széllökés kísérhet. A szél zivataroktól függetlenül csak néhol élénkül meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között várható, de egy-két helyen 40 fok fölé is felmelegedhet a levegő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: SAM PANTHAKY / AFP)