Diéta: nem a szénhidrát az ellenség, hanem a zsír

A fogyás egyszerű, de mégis rendkívül összetett folyamat. Sokat segít, ha számoljuk a kalóriákat, ezzel is célt lehet érni, ám számos más dolog befolyásolja, sikeres leszel-e – írja a Bien. Mégsem ellenség a szénhidrát?

2024. április 3., 15:27

Szerző:

A portál szerint akár 20-30%-kal is többet ehetsz akkor, ha alapvetően teljes értékű, lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztasz, mintha inkább a fehérjékre és a zsírokra helyezed a hangsúlyt. Ennek legfőbb oka az, hogy a testünk a szénhidrátból nyert kalóriát sokkal nagyobb arányban képes elégetni, mint a zsírt.

A másik jelentős ok, hogy a zsírokban és az állati eredetű fehérjékben alig-alig akadnak mikrotápanyagok, vagyis vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, a fitonutriensek, az antioxidánsok és így tovább. Ennek függvényében vizsgálva az ételeket, máris másként fest a mérleg két nyelve. Nem csak azt kell figyelembe vennünk, hogy egy ételben mennyi fehérje, zsír és szénhidrát található, hanem azt is, melyikkel mit viszünk be a szervezetünkbe – írja a lap.

Miért válaszd még inkább a szénhidrátot, mint a zsírt?

Fogyás szempontjából nem csak azért jobb választás háttérbe szorítani a zsírt, mert a szénhidrátot könnyebben feldolgozza a testünk, hanem azért is, mert eleve fele annyi kalóriát tartalmaz. A zsírban 9,3 kalória, míg a szénhidrátban és a fehérjében 4,1 kalória található grammonként.

Tehát, pusztán azzal is fogyhatsz, ha a zsírt háttérbe szorítod az étkezésedben, valamint lecseréled lassú felszívódású szénhidrátra. Ez a rész szól a fogyásról, amit egyébként nem kellene elválasztania senkinek az egészség kérdésétől.

Kalóriasűrűnek nevezzük azokat az alapanyagokat, amik adott egységben sok kalóriát tartalmaznak, ellenben kevés tápanyagot. Ide sorolhatóak a feldolgozott zsírok, olajok, a legtöbb húsféle, az olajos magok, diófélék (bár ezek a legjobbak a felsorolásból), valamint minden feldolgozott élelmiszer.

Tápanyagsűrűnek pedig azokat az ételeket nevezzük, amik alacsony kalóriabevitel mellett számos tápanyagot is magukban foglalnak, így fogyasztásuk korántsem tekinthető üres kalóriának. Ez nagyon fontos szempont akkor, ha a fogyás a célod, de akkor is, ha szeretnél egészségesen élni.

Tápanyagsűrű ételeknek számítanak a zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák. Fontos megjegyezni azt is, hogy ezekben az ételekben nem csak az említett mikrotápanyagok vannak túlsúlyban, hanem a rostok is, amik a hosszú távú jóllakottság érzetért, az egészséges és rendszeres emésztésért, gyors anyagcseréért is felelnek. Amennyiben ezekből fogyasztasz többet, annyira jól fogsz lakni, hogy eszedbe sem jut feldolgozott, zsíros ételek után nyúlni.

Egyébként az, hogy az említett, tápanyagsűrű fogásokat helyezed előtérbe, még messze nem jelenti azt, hogy a kalóriasűrű ételekből egyáltalán ne fogyaszthatnál. Azonban különösen az esti órákban, illetve akkor, amikor leadnád a felesleget, érdemes háttérbe szorítanod őket. Ha nem így teszel, könnyen beleeshetsz a minőségi éhezés csapdájába, ami egyébként éppen a kalóriasűrű ételek túlzott fogyasztásának számlájára írható – írja a lap.

Milyen a tökéletes diéta? Egyáltalán létezik ilyen?!

A fogyókúra köré mára egy egész iparág épült és diéta fajták tucatjai ígérik a tökéletes alakot. De vajon létezik-e olyan, hogy legjobb diéta? Kiderül a Jazzy Business Class adásából. 

Népszerű diéta fajták kecsegtetnek gyors fogyással. Ideal Body, Paleo, Ketogén, Zóna, szakaszos böjt, vércsoport szerinti vagy gluténmentes diéta és még sorolhatnánk. Mégis hogyan igazodjunk ki a diéták között és honnan tudjuk, hogy melyik számunkra a legmegfelelőbb? 

Antal Emese dietetikus, a Tét Platform szakmai vezetője azt mondja a Jazzy Business Class-ban, hogy a gyors ígéretek általában nem szoktak bejönni. Csalóka lehet, hogy úgy ajánl fogyást például egy diéta, hogy nem kell változtatni az életmódunkon.

Diéta és a csodaígéretek 

A dietetikus felhívja a figyelmet az úgynevezett az energiamérlegre, aminek az a lényege, hogy az egyik serpenyőben van az elfogyasztott táplálék, a másikban pedig a leadás. „Nyilván, hogyha ez ugyanannyi, akkor nem változik a testtömegünk, hogyha kevesebbet eszünk, és többet mozgunk, akkor csökkenni fog”.  Antal Emese hangsúlyozza: édestestvérek a táplálkozás és a mozgás. A szakember az életmódváltásra hívja fel a figyelmet, melyhez nem csak a mozgás tartozik hozzá szorosan, hanem lelki-egészségünk is. A szakember szerint az alvás minősége is meghatározó. 

Antal Emese szerint fontos, hogy a diéta vagy a böjt ne az alapanyagcsere kárára menjen. „Itt van a kutya elásva, hogy nagyon sokan, hú, akkor most gyorsan fogyunk, és akkor nekiállnak koplalni, és akkor jön be pár hét után már a jojózás, mert eleve nem bírják. Koncentráció probléma lesz, alacsony szénhidrát bevitel lesz, szóval fizikálisan sem fogja annyira bírni a terhelést, hogyha valaki nagyon lecsökkenti például a zsiradék bevitelt”– mondja.

A legjobb számunkra és a szervezetünk számára, hogyha mindenből fogyasztunk, tehát szénhidrátból, zsírból és fehérjéből is, csak mindenből a megfelelő mennyiséget, vagyis nagyjából keveset – derül ki az adásból.  „Ez az arany középút, ezt már Hippokratész óta tudjuk. A tányérunknak a felét a zöldség-gyümölcs kellene, hogy kiadja” – mondja Antal Emese, melyből öt adagot kellene megennünk egy nap.  A dietetikus azt javasolja, figyeljünk oda elsősorban a helyes táplálkozásra. Teljes kiőrlésű dolgokat fogyasszunk és legyen változatos étrendünk, hiszen az evés örömforrás. Fogyasszunk a tojást, halat, húsokat, ne feledkezzünk meg a magokról és a hüvelyesekről sem, amiknek egyre fontosabb szerepük van a táplálkozásunkban. Húsvétkor bátran együnk sonkát, de nem kell három-négy-öt szeletet megenni egy ültő helyünkben. Együnk hozzá több zöldséget, salátát, vagy savanyúságot, ettől nem csak élvezetesebb lesz az étkezés, hanem egészségesebb is. 

(Fotó: Unsplash.com)