Diéta: az ideális fogyás 6 alapszabálya

Mindenki tudja, hogy fogyókúra idején több folyadékot (főleg vizet) kell fogyasztani, és nagyobb figyelmet kell szentelni annak is, hogy mit eszünk meg és mennyit mozgunk. Ez azonban nem elég az ideális fogyáshoz.

2024. április 6., 14:00

Szerző:

Ha valakit megkérdezünk az életmódváltáson alapuló fogyókúra lényegéről, elsőre mindenkinek ez a két gondolat jut eszébe: válasszuk meg gondosan, hogy mennyit és mit eszünk, és mozogjunk rendszeresen. Milyen egyszerűen hangzik igaz? A gyakorlatban mégis olyan nehéz megvalósítani. Sárga Diána, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa összefoglalta a azokat az alapszabályokat, amelyeket érdemes betartanunk abban az esetben, ha nem a kampányszerű fogyókúra, hanem a tartós súlycsökkenés elérése és megtartása a célunk – olvasható a Házipatika oldalán.

Be kell tartani a tápanyagok helyes arányát!

Ahhoz, hogy fogyókúra során semmiből ne szenvedjen hiányt a szervezetünk, a tápanyagok helyes arányának betartására oda kell figyelnünk. Ideális táplálkozás esetén a bevitt kalória mennyiségnek szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia megfelelő arányban. A szénhidrátbevitel magas rosttartalmú összetett szénhidrátokból tevődjön össze, mint például teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült termékek. A fehérje részben teljes értékű állati, részben pedig növényi eredetű forrásból származzon, melyek lehetnek sovány húsok (csirke, pulyka, hal, sovány felvágottak), zsírszegény tejtermékek vagy hüvelyesek. A zsír formájában bevitt tápanyagok közül a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni, mint például az olívaolaj, repce-, lenmag-, dió-, tökmagolaj. Értékes ezen kívül a tengeri halaknak és az olajos magvaknak zsírsavösszetétele.

Figyeljünk a napi energiabevitelre!


A napi energia szükséglete mindenkinek egyéni, függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől és a napi aktivitástól. Ha fogyni szeretnénk, akkor a bevitt energiamennyiségnek kevesebbnek kell lennie a felhasználtnál. Az, hogy ezt pontosan mekkora értéket jelent, személyre szabottan kiszámítható. Ennek szakszerű meghatározását és az étrend összeállítását érdemes dietetikus szakemberre bízni, aki az egyes ételek energia- és tápanyagtartalmának , valamint egyéni alkatunknak, igényeinknek, céljainknak ismeretében ad tanácsot a változatos és megfelelő minőségű étrendhez. Ebben pontosan meghatározza, hogy mi az az elfogyasztott kalóriamennyiség, amellyel fogyni fogunk, a szervezetünk számára szükséges tápanyagbevitel mellett.

Fogyasszunk elegendő rostot!

Az élelmi rostok az összetett szénhidrátok csoportjába tartoznak, melyek emésztetlenül és felszívódás nélkül haladnak végig a bélrendszeren. Ennek köszönhetően számos egészségre gyakorolt pozitív hatásuk van. Érdemes fogyókúra során előnyben részesíteni a rostokban gazdag táplálkozást, mert nagy vízkötő képességük lévén megduzzadnak, így fokozzák a teltségérzetet kalória hozzáadása nélkül. Sok rostot tartalmaznak például a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, amelyeknek az étrendbe való változatos beillesztésével nem csak rost, hanem egyéb fontos tápanyag is bekerül a szervezetbe – mondta el Sárga Diána dietetikus.

Igyunk eleget!


A folyadék segít abban, hogy a méreganyagok távozzanak a szervezetünkből, csökkenti az éhségérzetünket. Fontos megemlíteni, hogy ha rostdús táplálkozás elégtelen folyadékbevitellel társul, akkor a salakanyagok besűrűsödnek a bélben, amelynek következményeképpen székrekedés alakulhat ki. Folyadék utánpótlásra elsősorban a tiszta csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz, natúr gyümölcsteák, cukormentes limonádék a legalkalmasabbak. Másodsorban a frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek is fogyaszthatók, azonban a fogyókúra során ezek energiatartalmát mindenképpen figyelembe kell venni. Egy átlagos testtömegű felnőtt ember napi folyadékszükséglete átlagosan két liter. Ez magas fizikai aktivitás esetén, vagy kánikulában akár napi 3-4 liter is lehet. Figyeljünk arra, hogy a napi folyadékmennyiséget sok kisebb adagokban biztosítsuk, hogy a szervezet folyadékellátottsága mindvégig optimális legyen. Az alkoholfogyasztást célszerű minimalizálni, mert már kevés alkohol is jelentős mennyiségű energiát tartalmaz.

Mozogjunk!


A megfelelő étkezés természetesen csak a fogyókúra egyik része. Ha emellé mozgás is társul, akkor biztosan el fogjuk érni a célunkat. Legjobb, hogy ha valaki fogyni szeretne, akkor minimum háromszor egy héten valamilyen aerob mozgást, például futást, lépcsőzést, kerékpározást végez, kiegészítve legalább heti 2 x 30 perces izomerősítő edzéssel. Az aerob mozgásoknál fontos a hosszú időtartam (40-45 perc) és a közepes intenzitás. Azért fontos a hosszabb időtartam, mert a szervezet először a májban és az izmokban található glikogén raktárakat bontja és csak 40 perc elteltével helyeződik át az energianyerés a zsírsejtekre.

A fogyás kulcsa, az életmódváltás!

Az ideális fogyás életmódváltással jár, és nem meríti ki a szervezetet. Érdemes időt és energiát szánni a testsúly csökkentésére, így a megálmodott súlyt nemcsak elérni, hanem megtartani is képesek leszünk. Az egyoldalú, vagy nagy kalóriamegvonással járó diéták vitamin- és ásványianyag-hiányt, de akár komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak. Tehát, ha tartósan és egészségesen szeretnénk fogyni, akkor ne a sztárdiéták praktikáit fogadjuk meg, hanem a dietetikusunk tanácsait. Így valóban tartósan és egészségesen érhetjük el és tarthatjuk meg hosszú távon a vágyott alakunkat.

(Fotó: Shutterstock)

Tegnap 15:54

Noha az aszalt gyümölcsök fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen adalékanyagok nélkül is hosszú ideig megőrzik ízüket, állagukat és tápértéküket, nem csak vitaminokat viszünk be velük. A Rizikometer arra hívja fel a figyelmet, hogy a mazsola is tele van káros anyagokkal.