Céklalé: a rák, a stressz és a magas vérnyomás közös ellensége, amivel a kávé is kiváltható

A céklalé finom, nem mellesleg tele van olyan tápanyagokkal, amelyek sikerrel küzdenek a rák, a stressz és a magas vérnyomás ellen is. Ráadásul olyan energialöketet vált ki a testből, ami miatt érdemes elgondolkodni rajta, hogy a reggeli kávé helyett egy pohár céklalével indítsuk a napot.

2024. április 5., 05:00

Szerző:

Lee Mitchell táplálkozási szakértő szerint a céklalé nemcsak segít méregteleníteni és támogatja az immunrendszert, de fogyasztásának egyik legfontosabb előnye, hogy képes növelni az energiaszintet, ez pedig a nitrogén-monoxid véráramlást segítő hatásának tudható be. Érdemes azonban tudatosan fogyasztani, hiszen túlzott mennyiségben hozzájárulhat a vesekő kialakulásához az arra hajlamos embereknél. A céklának mérsékelten magas a természetes cukortartalma is, ezért cukorbetegség esetén fontos a vércukorszint ellenőrzése és az egészségügyi szakemberrel való konzultáció.

A céklalé ivás előnyei

Evelina Sabonaityte táplálkozási szakértő és Dr. Katy Kasraie háziorvos az alábbi jótékony hatásait sorolták fel ennek a természetes italnak:


• A céklalé olyan nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a folát (B9-vitamin), a mangán, a kálium, a vas és C-vitamin.
• A céklalé nitráttartalma nitrogén-monoxiddá alakul a szervezetben, ez a vegyület pedig segít tágítani az ereket, javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást, ami döntő fontosságú a szív- és érrendszer egészsége szempontjából.
• A céklalé betaint is tartalmaz, amely segít megvédeni a májat a méreganyagoktól és csökkenti a gyulladást.
• A céklalé a nitrát mellett olyan tápanyagokkal járul hozzá a csontok egészségéhez, mint a folsav, a C-vitamin, a magnézium és a réz.
• A nitrátban gazdag céklalé értágító hatása fokozza az izmok és a különböző szervek oxigén- és tápanyagellátását, ezáltal javítja a sportteljesítményt.
• A céklalé uridint is tartalmaz, amely segít fenntartani a normál dopaminszintet, ezáltal csökkenti a stresszt és a szorongást.
• A céklalé magas rosttartalma elengedhetetlen a jó bél mikrobiom fenntartásához, ami elengedhetetlen az emésztésben és a székrekedés megelőzésében, valamint különösen előnyös azok számára, akiknek emésztési rendellenessége vagy gyulladásos bélbetegsége van.

 

A céklalé természetes koffeinmentes energiabomba


Ráadásul a kismamák vagy a koffeinről más okból lemondani kényszerülők is kiválthatják a céklával a napi kávéadagjukat. A céklalé egy kis almával, naranccsal, zellerrel és gyömbérrel a „fáradtásg elleni harcos”, gyorsan és hatékonyan emeli az energiaszintünket. 250 ml céklaturmix már fedezi a napi szükségleteinket. Azoknak is hasznos lehet a céklalé, akik délután már nem szeretnének kávézni, de fárasztó videómegbeszélésket sorát kell átvészelniük, vagy este meg kell birkózniuk még egy szülői értekezlettel is.


Lee Mitchell szerint a céklalé az érdeklődés fókuszába került a potenciális energiafokozó előnyei miatt. „A céklalé fogyasztásának egyik legfontosabb előnye, hogy képes növelni az energiaszintet – ez a céklában található étrendi nitrátoknak tulajdonítható, amelyek a szervezetben nitrogén-oxiddá alakulnak át" – magyarázza Lee.

„A nitrogén-oxid döntő szerepet játszik az értágításban, az erek tágításában. Ez a jobb véráramlás a különböző szövetek – köztük az izmok – fokozott oxigén- és tápanyagellátásához vezethet, ami fokozott energiatermelést és a fizikai tevékenységek során a fáradtságérzet csökkenését eredményezheti.”


A céklalé amellett, hogy energiabomba, számos más egészségügyi előnnyel kecsegtet. Gazdag olyan alapvető tápanyagokban, mint a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. „Ezek az összetevők hozzájárulnak az általános egészséghez és jóléthez azáltal, hogy támogatják az immunrendszert, segítik a méregtelenítési folyamatokat és elősegítik a szív- és érrendszeri egészséget” – magyarázza Lee. „A céklalé magas antioxidáns-tartalma – különösen a betalainoké – segíthet leküzdeni az oxidatív stresszt és a gyulladást a szervezetben."


Egy hónapos céklalé-kúra után a bőre ragyogni fog, a kávézás utáni zizzent idegállapotnak búcsút mondhat, helyreáll a bélműködés, elmúlik a szorulás, erősödik az immunrendszer, csökken a vérnyomás, csökken a szorongás, fokozódik a májműködés.

A rák megelőzésében is hatékonyan használható, hiszen a magas vitamintartalma miatt segít a rák kialakulását elősegítő szabadgyökök ellen felvenni a harcot. 


(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: congerdesign via Pixabay)