Szívvédő táplálékaink: ezeket érdemes fogyasztani
Szívünk egészségét céltudatos táplálkozással is védhetjük, melynek részét képezik a bélflóránkat egyensúlyban tartó magas rosttartalmú ételek, az antioxidánsokban gazdag színes zöldségek, gyümölcsök (pl. fekete szőlő, szeder, gránátalma, paradicsom, cékla), valamint egyes olajos magvak (pl. dió, pisztácia) is.
A dió az emberiség egyik legrégebbi tápláléka, Perzsiában Kr. e. 7000-ben már ismerték és termesztették, az ókori görögök gyógyszerként is nagyra tartották. Hazánk kitűnő dióterméséből mégis több fogy el manapság a német, osztrák vagy angol piacokon, mint idehaza, ahol a magyarok csak kampányjelleggel, karácsonykor vesznek diót - írja a
paramedica.hu.A dióbélben pedig, maga az egészség lakik: 42-60%-a értékes zsírsavakból áll. Legújabb amerikai és spanyol tanulmányok kimutatták, hogy a dióban nagy mennyiségű omega-3-zsírsav található, és „jól áll” többszörösen telítetlen zsírsavakból is. Tartalmaz továbbá alfa-linolénsavat, arginint (aminosav) és sok anti-oxidánst is – melyek fontosak a szív- és a véredények egészséges működéséhez. Nyomelemekben is bővelkedik: a májnak és a hajnak fontos cink, a szívizom munkájához szükséges kálium, továbbá magnézium, foszfor, kén, vas, kalcium – mind-mind nélkülözhetetlenek számunkra, ahogyan a benne található A-, B1-, B2-, B3-, C-, E-vitamin és pantoténsav is.
Egy barcelonai kutatócsoport vizsgálati eredményei szerint, a bőséges vacsora után elfogyasztott 40 gramm dió (kb. nyolc dió bele) csökkenti a telített zsírok kedvezőtlen hatását. A népi mondás szerint: „halra dió jól zárja az asztalt”, és Goethe szavai is dióevésre buzdítanak: „Isten adja a diót, ám nem ő töri fel”.
Pisztáciából is érdemes napi egy marékkal (kb. 100 g) fogyasztanunk, ennyi szükséges ugyanis szívvédő antioxidáns hatásának kifejtéséhez. Vizsgálatok során e mennyiség napi fogyasztása 11,6%-kal csökkentette az LDL koleszterin szintjét, míg az összkoleszterin-szintet 8,4%-kal mérsékelte. A kutatást végző orvosok hangsúlyozták, hogy a pisztácia nem önmagában, hanem egészséges étrend és életmód mellett nyújthat védelmet.