Figyelem! Soha ne egyen paradicsomot, ha ezeket a tüneteket tapasztalja

Bár a paradicsom első pillanatásra ártalmatlannak tűnik, egyesek mégis érzékenyek lehetnek rá. 

2024. szeptember 1., 13:57

Szerző:

A paradicsom felhasználását tekintve igencsak sokoldalú, hiszen fogyasztható önmagában, de kiváló szószokban, salátákban is. Mivel tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal az egészsére nézve is nagyon jó, ugyanakkor nem árt vele óvatosnak lenni, vannak ugyanis, akik érzékenyek rá. Cikkünkben most megmutatjuk azokat a tüneteket, amiknek a felbukkanását sajnos a paradicsom fogyasztása is okozhatja – írja a CityMagazine

Allergia és intolerancia 

Egyeseknél a paradicsom fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki, amely viszketés formájában jelenhet meg, súlyosabb esetben pedig akár az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanatát okozhatja. Ez légzési nehezséghez vezethet, súlyosabb esetben pedig anafilaxiás sokkot eredményezhet. Az ilyen reakciók nagyon veszélyesek lehetnek és azonnali orvosi ellátást igényelnek. Ha gyanítja, hogy allergiás a paradicsomra célszerű kivizsgáltatnia magát, ám addig is inkább mellőze a fogyasztását. 

Gyomorégés és reflux 

A paradicsom természetesen savas, a savassága azonban gyomorégést és akár refluxos tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél. A reflux egy olyan állapot, amikor a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe és égő érzést okoz a mellkasban. Ha a paradicsom vagy a paradicsomos szószok fogyasztása után kellemetlen, irritáló érzést tapasztalt a nyelőcsövében, akkor jobb parkolópályára tenni ezt az ételt. 

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Az irritábilis bél szindróma egy krónikus betegség, amely a vastagbelet érinti, és olyan tüneteket okoz, mint a hasi fájdalom, puffadás, gázképződés és hasmenés. A paradicsom héja és magjai viszont súlyosbíthatják az IBS tüneteit, szóval, ha ön is ebben a betegségben szenved, akkor próbálja meg inkább kiiktatni az étrendjéből. 

Vesekő 

A vesekövek kemény ásványi lerakódások, amelyek súlyos fájdalmakat okozhatnak. Azoknál az embereknél, akik hajlamosak a vesekövekre, a paradicsom fogyasztása növelheti a kialakulás kockázatát. Ha korábban volt már veseköve, akkor javasolt konzultálnia a kezelőorvosával, hogy ki kell-e hagyni az étrendjéből a paradicsomot vagy sem. 

Migrén

A migrén egy szörnyű állapot, hiszen ez nem egy egyszerű fejfájás. Gyakran hányingerrel, hányással, fény, valamint hangérzékenységgel társul. Vannak szakemberek, akik úgy gondolják, hogy a paradicsom felelős lehet a migrén kialakulásáért. Ezt a benne található tiramin okozhatja, a vegyületre érzékenyeknél ugyanis előfordulat a fejfájás. Ha gyakori migrénes fejfájásban szenved, akkor próbálja meg kiiktatni az étrendjéből a paradicsomot és ellenőrizze, hogy csökken-e a fejfájás gyakorisága és intenzitása. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)