Íme a trükk, amivel az uborka hosszú hónapokig friss maradhat
Nincs is annál bosszantóbb, mikor a frissen leszedett uborka néhány napon belül tönkremegy.
Mit szólna hozzá, ha azt mondanánk, hogy a frissen leszedett uborka ízét ősszel, de akár télen is élvezheti? Bizony, egy egyszerű, ám nagyszerű trükk segítsével sokáig finom és zamatos marad ez a zöldség, ami botanikai szempontból valójában gyümölcs. Az Agrároldal cikke szerint ugyanis az uborka akár hónapokig tárolható gond nélkül a fagyasztóban, viszont van pár fontos dolog, amire ügyelni kell a hibernáció előtt.
Az uborka fagyasztása
Az uborkát egyben is le lehet fagyasztani, de a vizenyősség elkerülése érdekében jobb, ha felszeleteli őket, mielőtt bekerülnének a mélyhűtőbe. A felolvasztás során pedig érdemes az ubikat legalább egy teljes éjszakára áttenni a hűtőbe, lehetőség szerint egy egész éjszakára. Arra persze mindenképpen fel kell készülni, hogy az így felolvasztott uborka valamivel puhább lesz, az ízélményen ez viszont nem sokat változat. Ami jó hír, hogy az uborka a fagyasztás után akár 6-9 hónappal is bátran fogyasztható.
További tippek
A felszeletelés során célszerű figyelni arra, hogy az uborka szeletek nagyjából egyforma méretűek legyenek. Ez nyilván egy szeletelő segítségével könnyen kivitelezhető, de ha késsel csinálja, akkor már valamivel macerásabb. Ez egyébként azért fontos, mert ha egyforma méretűek a szeletek, akkor hasonló ütemben is fagyna meg, majd olvadnak fel, amikor szükség lesz rájuk. Ha a szeletelés megvan, akkor az ubikat tegye egy sütőpapírra és így rakja be a fagyóba nagyjából 3 órára. Ezután vegye ki, majd tegye őket egy légmentesen zárható tárolóba és mehet vissza a mélyhűtőbe.
A fagyasztás következményei
Nem titkoljuk, fagyasztásnak lesznek következményei az uborkákra nézve. Ahogyan azt már fentebb is említettük, a fagyasztás, majd felolvasztás után az uborka textúrája valamivel puhább lehet. Ennek oka, hogy az uborkák sejtkei tele vannak vízzel, melyek a fagyás során kristályokka alakulnak és átszakítják a sejtfalakat. Az emíltett szeleteléssel ezt valamennyire el lehet kerülni, de a teljesen friss, ropogós uborka nem fog visszatérni.
Felhasználás a fagyasztás után
Amennyiben nem öngamában akarja fogyasztani az uborkát fagyasztás után, akkor annyira nem is lesz gond, hogy nem túl ropogós. A mélyhűtést követően az uborka remekül felhasználató turmixok és smoothie-k alapanyagaként, de levesekben, szószokban és mártásokban is nagyszerű. Sőt, jégkocka helyett is jól alkalmazható az italok hűtésére, pláne nyáron.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)